Dezvoltarea infrastructurii unor baze sportive in mediul rural

„Ordonanta 7 a asigurat cea mai rapida solutie de modernizare pentru satul romanesc. Pana acum, 91 de proiecte ce privesc utilitatile sunt deja finalizate” a declarat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei de Guvern.

Au beneficiat de fonduri pentru proiectare, in valoare de 201 milioane lei, 1.737 de comune, iar 1.110 comune au primit si fonduri pentru executie, in valoare totala de 736 milioane lei. Programul se continua in 2008 cu un buget de 810 milioane lei si se va finaliza in 2009, a precizat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

„Prin hotararea adoptata astazi, Guvernul adauga o noua componenta, Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural, prin care se pot construi, moderniza sau transforma bazele sportive. Guvernul vrea, astfel, sa creasca sansele tinerilor din mediul rural de a-si dezvolta capacitatile sportive” a afirmat Camelia Spataru.

Astfel, de la bugetul de stat se pot finanta si proiecte de investitii amplasate in comune sau in sate ce apartin oraselor/municipiilor, precum si zone periurbane ale acestora din urma.
Beneficiarii directi ai Programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural sunt autoritatile administratiei publice locale din spatiul rural, care utilizeaza obiectivele de investitii realizate, adica bazele sportive.

Finantarea proiectelor de investitii se asigura de la bugetul de stat prin alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata cu aceasta destinatie bugetelor locale. Autoritatile administratiei publice locale beneficiare vor putea contribui la finantarea lucrarilor respective cu sume din bugetele locale si/sau surse extrabugetare.

Astfel, in ceea ce priveste marimea fondurilor din bugetul de stat, valoarea maxima pentru proiectele depuse de o singura unitate administrativ-teritoriala, care pot fi finantate prin program, este 525.000 lei, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Valoarea totala a unui proiect poate sa depaseasca aceasta suma, insa solicitantul va asigura finantarea diferentei dintre valoarea totala a proiectului si suma maxima ce poate fi alocata unui proiect prin Program. Data limita pentru finalizarea proiectelor selectate este de 12 luni de la data predarii amplasamentului.

Un solicitant poate primi contributii financiare de la bugetul de stat, in cei 2 ani de aplicare a Programului, pentru un singur proiect care vizeaza bazele sportive. Evaluarea si selectionarea proiectelor pentru care este solicitata constributia financiara de la bugetul de stat se realizeaza de catre Comisia privind determinarea oportunitatii, eligibilitatii si aprobarii proiectelor.

Hotararile Comisiei privind cererile de finantare vor fi comunicate solicitantilor in termen de 15 zile de la data adoptarii. Guvernul a modificat prin aceeasi Hotarare si regulamentul de functionare al Comisiei pentru determinare oportunitatii proiectelor, care va elabora si Ghidul solicitantului aferent Programului privind dezvoltarea infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top