Agricultura ecologica va fi subventionata de la buget pana cand va beneficia de finantare UE

Potrivit unui proiect de hotarare, MADR va subventiona agricultura ecologica, din fonduri de la buget, prin acordarea unui sprijin financiar la hectar. Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica.

Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada.

MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.

Subventiile acordate de la bugetul, sub forma “ajutoarelor de minimis”, reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.

In Romania s-au inregistrat 3.836 de oparatori economici, producatori, procesatori si comercianti, in 2007, iar pentru acest an se estimeaza ca se vor inregistra 4.200. De asemenea, MADR estimeaza cresterea suprafetei pe care se practica agricultura ecologica de la 180.000 de hectare in 2007, la peste 200.000 de hectare in acest an.

Sursa: Wall-Street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.