Die Welt doreste retragerea finantarilor pentru Romania

Romania si Bulgaria au aderat la UE mult prea devreme si acum sunt copiii-problema ai Uniunii, care, desi ar trebui sa adopte masuri mai dure impotriva celor doua tari, nu o face, pentru ca are totusi nevoie de sprijinul lor, scrie Die Welt la implinirea a patru ani de la extinderea UE spre Est.

Publicatia germana observa critic ca la ultimul raport, din februarie, nu au existat progrese majore. “Oficialii de la Bruxelles au constatat ca Bulgaria nu a luptat consecvent impotriva crimei organizate, iar Transparency International a inregistrat chiar o crestere a nivelului de coruptie. Comisia Europeana a reprosat Romaniei ca se confrunta cu o intarziere grava a reformei in justitie si in combaterea coruptiei”, continua publicatia.

Die Welt comenteaza incisiv faptul ca UE nu activeaza clauzele de slavgardare impotriva Romaniei si Bulgariei, acuzand Uniunea ca menajeaza aceste doua tari pentru ca are nevoie de sustinerea lor.

“Consecinte, in urma raporturilor, nu au existat insa. Bruxelles-ul ar fi putut sa activeze clauzele de slavgardare si sa pedepseasca gravele abateri prin retragerea mijloacelor de finantare, dar acest lucru nu se intampla. UE nu vrea sa supere autoritatile de la Sofia si Bucuresti, pentru ca are nevoie de sustinerea acestora in diferitele decizii de zi cu zi. Bruxelles-ul mizeaza mult mai pe o delicata presiune politica, care se dovedeste mult mai eficienta”, noteaza saptamanalul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.