Fermierii moldoveni au primit cele mai multe subventii UE

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat pana in prezent plati pe suprafata aferente anului 2007 pentru aproximativ 317.000 de fermieri, in valoare totala de 62.642.561 euro.

Din aceasta suma, 39.174.990 euro reprezinta sprijin financiar din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA), 9.877.599 euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si 13.589.972 euro de la bugetul national – Plati Nationale Directe Complementare (PNDC).
De asemenea, au fost deja solicitate, de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) fonduri in valoare de 4.469.760 euro, pentru plata a inca 19.411 fermieri.

Judetele in care au fost efectuate cele mai multe plati sunt: Vaslui (23.000 de fermieri), Neamt (15.000), Botosani si Teleorman (aproximativ 14.000).

“APIA continua sa autorizeze si sa efectueze platile intr-un ritm sustinut, chiar daca am trecut prin perioada Sarbatorilor de Pasti. Specialistii nostri au finalizat controale, au autorizat dosare si au eliberat ordine de plata, astfel incat sa ne mentinem in grafic si sa ne respectam angajamentul de efectuare a platilor pana la sfarsitul lunii mai. Conform datelor centralizate, numai in perioada 22 – 25 aprilie a.c., au fost generate 112.741 ordine de plata”, declara Directorul General al APIA, Dan Gherghelas.

Conform angajamentelor Romaniei fata de Comisia Europeana, pana la finalizarea tuturor controalelor, vor fi platiti fermierii cu dosare complete aprobate, cat si cei pentru care au fost clarificate si corectate situatiile de supradeclarare, care nu au fost sanctionati in urma controalelor efectuate si nu au facut obiectul controlului prin teledetectie.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.