O suta de milioane euro pentru micii intreprinzatori

A fost lansat POS pentru cresterea competitivitatii economice. Proiectele pot fi depuse incepand cu data de 5 mai pentru infiintarea sau modernizarea unitatilor de productie, promovarea firmei sau achizitionarea de echipamente.

Micii intreprinzatori ieseni care doresc sa isi dezvolte afacerile cu bani de la Uniunea Europeana isi pot depune proiectele incepand de luna viitoare. Potrivit Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC), incepand cu datele de 5, 19 si 26 mai pot fi predate pentru a fi analizate in vederea finantarii trei tipuri de proiecte cuprinse in Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

Conform oficialilor MIMMC, primul program beneficiaza de un buget in valoare de 31,6 milioane euro la nivel national si poate fi accesat de firme pentru crearea de noi unitati de productie, alaturi de modernizarea, extinderea si diverificarea celor existente prin lansarea de noi produse si servicii. In acest caz, valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil variaza intre 60% din costurile totale eligibile pentru intreprinderile mijlocii, respectiv 70 de procente pentru firmele mici, dar nu mai mult de 5,56 milioane lei pentru fiecare solicitant in parte. Durata implementarii si finalizarii proiectului propus este de doi ani de la semnarea contractului de finantare.

In cadrul celui de-al doilea program de finantare, cu incepere de la 19 mai, pot primi bani IMM-urile care intentioneaza sa dezvolte activitatile de management, marketing si promovare a firmei. In acest caz, finantarea nerambursabila se ridica pentru fiecare deponent la 70% din totalul cheltuielilor, dar fara a depasi 37.000 lei. Bugetul total alocat la nivel national este de 6,34 milioane euro, iar durata de implementare a unui singur proiect a fost fixata la maxim sase luni dupa semnarea contractului de finantare.

Micii intreprinzatori care aplica in cadrul celui de-al treilea program, destinat pentru achizitia de terenuri, cadiri, instalatii si echipamente sau mijloace de transport, pot depune dosarele incepand cu data de 26 mai. Sprijinul financiar nerambursabil individual este in acest caz de pana la 920.000 lei, dar nu mai mult de 70% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Bugetul prevazut la nivel national se ridica la 62,6 milioane euro, iar proiectul trebuie pus in practica in cel mult doi ani de la semnarea contractului de finantare. Daca valoarea totala a ajutoarelor acordate unui beneficiar pe o perioada de trei ani consecutivi, cumulata cu valoarea alocarii financiare pe care o solicita, depaseste pragul de 200.000 euro, echivalent in lei, solicitantul nu poate beneficia de sprijin financiar nerambursabil.

Proiectele pot fi depuse la sediul Oficiului Teritorial pentru IMM Iasi din strada Elena Doamna sau la ministerul de resort de la Bucuresti, strada Poterasi, nr.11, sector 4, de luni pana joi intre orele 9-16 si vineri cel tarziu ora 14. Data limita pana la care pot fi trimise ofertele este 1 august in cazul primului program de finantare, respectiv pana la epuizarea fondului in cazul celorlalte doua programe.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.