Iasi: Investitie de 30 milioane euro pentru tratarea stresului

Imensa suma vine de la Uniunea Europeana, pentru un proiect castigat de Spitalul Militar. Cu acesti bani va fi demolata o cladire veche si se va construi una noua.

Iasul va avea singurul centru din tara pentru studiul cauzelor si efectelor stresului. La Spitalul Militar de Urgenta “Dr. Iacob Czihac” va fi infiintat un Centru de cercetare a stresului si patologiei generate de stres. Conducerea unitatii medicale a primit avizul tututor comisiilor de eligibilitate pentru un proiect de cercetare in valoare de 30 milioane euro, cu finantare de la Uniunea Europeana.

Reprezentantii Spitalului Militar au depus acest proiect de finantare plecand de la ideea demolarii pavilionului C al unitatii. “Am incercat sa demolam pavilionul C, de la poarta, pentru ca este depasit seismic, iar proiectantul de demolari a calculat un cost al lucrarii de 5 miliarde de lei vechi. Suma era foarte mare, tinand cont ca e vorba doar de daramarea corpului. Asa ca am intocmit un proiect pentru acest centru care va fi ridicat exact in locul vechii cladiri, pentru ca din proiect avem si banii pentru demolare”, a explicat dr. Gheorghe Moscaliuc, comandantul Spitalului Militar de Urgenta.

Astfel, din valoarea proiectului de cercetare va fi ridicata o noua cladire care va fi dotata cu aparatura corespunzatoare. De asemenea, la acest centru vor putea activa si alti medici specialisti din cadrul altor spitale iesene. In momentul de fata, se mai asteapta doar hotararea de guvern prin care se aproba ridicarea cladirii.

Ideea proiectului a fost pusa in aplicare plecand de la numeroasele boli care sunt considerate ca fiind cauzate de stres. In momentele de stres, organismul omului se lupta pentru a se adapta unor conditii exterioare, ceea ce afecteaza anumite organe.

“Prin infiintarea acestui centru vom sta la dispozitia oamenilor pentru realizarea unor consultatii specializate prin care se pot testa efectele stresului. Am plecat de la ideea ca in lumea moderna au inceput sa se dezvolte numerosi factori de stres, atat in mediul urban, cat si in cel rural, si de aici se poate ajunge la probleme grave de sanatate. Speram ca, prin cercetare, sa diminuam exact aceste probleme”, a completat dr. Gheorghe Moscaliuc. Infiintarea si dotarea acestui centru ar trebui sa dureze cel mult 3 ani de la emiterea hotararii de guvern.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.