Pot consistent pentru firmele din Moldova

UE a alocat pentru dezvoltarea afacerilor in zona de nord-est a tarii 130 milioane de euro.

Firmele din Moldova pot primi aproape 130 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pana in 2013. Fondurile sunt alocate prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013 si sunt destinate reducerii dezechilibrelor economice dintre regiuni si crearea de oportunitati in toate zonele si in special in Regiunea de Nord Est.

Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltarea Regiunii de N-E (ADR), de acesti bani pot beneficia in special firmele mici si mijlocii (IMM) care activeaza in productie, prestari servicii, constructii, pentru investitii in mediul urban, unitatile administartiv-teritoriale, camere de comert si industrie, asociatii care reprezinta mediul de afaceri si societati comerciale.

“Acesti banii sunt pentru trei mari categorii, sprijinirea afacerilor, reabilitarea zonelor industriale si pregatirea lor pentru noi activitati si pentru microintreprinderi. Primele doua categorii au cerere deschisa pentru depunere pana la terminarea fondurilor alocate acestui domeniu, iar cele pentru microintreprinderi au termen limita pentru depunere pe 16 iunie. Suma totala acordata sprijinirii mediului de faceri regional si local, este de 129,85 milioane de euro si se merge pe deviza primul sosit primul servit. Din pacate nu avem niciun proiect depus dar suntem convinsi ca odata ce lumea va sti despre ce e vorba vom avea proiecte mai ales pentru IMM-uri ce vor depasi cu siguranta de patru ori suma disponibila” a precizat Gheorghe Harja, director management POR, ADR Nord-Est.

Pe langa cele aproximativ 130 de milioane de euro, s-au mai alocat fonduri nerambursabile in valoare de 594,24 de milioane de euro, pentru dezvoltarea mediului urban, imbunatatirea drumurilor judetene, a strazilor urbane si a soselelor de centura, pentru sanatate, invatamant si turism. Fondurile din urma sunt destinate in special consiliilor locale, scolilor, spitalelor si ONG-urilor.

“Pentru a putea beneficia in totalitate de oportunitatile de finantare prin POR, institutiile publice, ONG-urile, companiile private trebuie sa inceapa sa dezvolte proiecte relevante si de calitate pentru a primi finantare. Daca esti manager de spital, de scoala, lucrezi in departamentul urbanism , intr-o institutie de transport, turism, si ai idee de proiect, sau doresti sa deschizi o afacere pe una din platformele industriale dezafectate, poti cere finantare, in urma depunerii unui proiect” a completat Constantin Apostolu, director executiv ADR Nord-Est.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.