Romania risca sa piarda o parte din fondurile UE alocate pentru plata la hectar in 2008, deoarece fermierii au depus, pana marti, cereri pentru 6,9 mil. hectare, fata de suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, iar plafonul financiar se va diminua proportional cu suprafata neacoperita.
Campania de depunere a cererilor pentru plata la hectar aferenta anului 2008 se apropie de sfarsit, termenul limita pana la care fermierii pot solicita sprijinul financiar fiind 15 mai. Dupa aceasta data, se mai pot depune cereri, insa cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 9 iunie 2008. Pentru cererile care se depun pana la 15 mai, se mai pot face modificari de adaugare sau retragere a suprafetelor pana la data de 30 mai.
„Datele finale privind numarul cererilor si suprafata aferenta vor fi centralizate vineri, joi fiind ultima zi in care fermierii pot depune cereri fara penalizari. Pana marti, 13 mai, au depus cereri 932.000 de fermieri, pentru o suprafata de 6,9 mil. hectare”, a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
Acesta a precizat ca fermierii mai pot depune cereri si dupa data de 15 mai, insa vor fi percepute penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere. Potrivit directorului general APIA, daca suprafata pentru care se solicita platile la hectar va fi mai mica decat cea de referinta stabilita cu UE, plafonul financiar stabilit pentru Romania in acest an va fi diminuat.
In 2008, pentru plati directe la hectar, Romania primeste suma de 527.9 mil. euro pentru o suprafata de referinta de 8,7 mil. hectare, ceea ce reprezinta circa 60,6 euro la hectar. Daca suprafata solicitata pentru plata ar fi mai mare decat cea de referinta, valoarea subventiei la hectar s-ar diminua, insa Romania nu ar pierde din alocarea financiara. insa, daca suprafata pentru care se depun cereri este mai mica, Romania nu are dreptul sa acorde la hectar un sprijin financiar mai mare. in acest caz, se subventioneaza doar suprafata eligibila, iar Romania pierde diferenta de bani.
Fermierii care detin cota trebuiau sa depuna pana ieri, 14 mai, declaratiile anuale privind vanzarile de lapte realizate in perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, iar cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa piarda dreptul de a mai comercializa lapte in urmatorii ani de cota. „Fermierii care au primit cota de lapte pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratia privind vanzarile realizate in anul de cota 2007-2008. Cei care nu depun aceasta declaratie pana pe 14 mai vor fi notificati, iar daca in termen de doua saptamani nu depun declaratiile risca sa piarda dreptul de cota”, a declarat, ieri, directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.
Acesta a precizat ca aproximativ 590.000 de fermieri trebuie sa depuna declaratia privind cota de lapte realizata in anul de cota 2007-2008. „In ceea ce priveste cota de livrari la fabrici, obligatia de a trimite declaratiile revine procesatorilor. Dupa primirea declaratiilor, se va realiza o evaluare a cotei de lapte din anul 2007-2008, cel mai probabil in luna august”, a mentionat Elisei.
Potrivit metodologiei de acordare a cotelor de lapte, fermierii care au primit cota de lapte pentru vanzare directa au fost obligati sa tina o evidenta a cantitatii de lapte produse si comercializate, urmand ca la sfarsitul anului de cota sa depuna o declaratie pe propria raspundere. in cazul producatorilor care au solicitat cota pentru livrarea la fabrica, responsabilitatea declaratiilor revine fabricii. Astfel, in fiecare fabrica ce achizitioneaza lapte trebuie sa existe o evidenta stricta a cantitatii de lapte si a furnizorilor.
APIA a informat, recent, ca dupa incheierea campaniei de depunere a declaratiilor DACL va stabili daca Romania a depasit cota nationala de lapte. in situatia in care aceasta este depasita, Romania va plati o taxa catre CE. Taxa va fi repartizata tuturor producatorilor care au contribuit la depasirea cotei nationale prin depasirea cotei individuale a acestora.
In urma negocierilor cu UE, Romania a primit dreptul sa realizeze 3 mil. tone de lapte pe an, din care 2 mil. tone sunt alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari la fabrica. Alocarea se face o singura data, iar cota trebuie realizata in 12 luni, respectiv in perioada 1 aprilie-31 martie.
Pentru anul de cota 2008-2009, care a inceput in data de 1 aprilie 2008, Romania a primit o cota suplimentara de 2%, aceasta fiind adaugata la rezerva nationala.