CE actualizeaza normele privind garantiile si ofera posibilitati simplificate pentru IMM

Comisia Europeana (CE) a adoptat o noua comunicare privind ajutoarele de stat sub forma de garantii, textul stabilind metode transparente de calculare a elementului de ajutor al unei garantii si ofera norme simplificate pentru IMM.

Garantiile reprezinta un instrument important de sprijinire a dezvoltarii intreprinderilor si de facilitare a accesului acestora la fonduri. Acest aspect este deosebit de important pentru IMM, precizeaza comunicatul.

Obiectivul principal al revizuirii comunicarii actuale a Comisiei privind garantiile este acela de a oferi instructiuni suplimentare si securitate juridica statelor membre si partilor interesate, atunci cand acestea evalueaza daca o garantie cuprinde un element de ajutor de stat, se precizeaza in comunicat.

Noua comunicare confirma ca aceasta evaluare trebuie bazata pe principiul investitorului in economia de piata. Conform acestui principiu, investitiile sau alte finantari realizate de autoritatile publice in intreprinderi pot fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat un investitor privat de pe piata. In consecinta, metodele se bazeaza in principal pe o evaluare adecvata a riscurilor prin intermediul ratingului.

Nu este necesar ca acest rating sa fie emis de una dintre agentiile internationale de rating, ci se poate utiliza ratingul intern al bancii creditoare care, in general, trebuie sa acorde un rating intreprinderilor inainte de aprobarea unui imprumut.

Documentul CE sublininiaza, de asemenea, ca garantiile au o importanta deosebita pentru IMM, “deoarece acestea au adeseori un nivel redus de capital si un deficit de resurse stabile”. Astfel, noua comunicare stabileste norme speciale pentru IMM care le vor permite acestora sa evalueze in mod simplu elementul de ajutor al unei garantii, cum ar fi prime safe harbour predefinite si prime unice pentru garantiile cu valoare mica.

Sursa: BankNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.