Fonduri PHARE deja cheltuite vor fi date inapoi CE

Una din companiile straine care au avut mari probleme la implementarea unor proiecte Phare in Romania este Empedos Eser, din Turcia. Dupa intarzieri la un contract din Alba, compania a recidivat la Botosani.

Este vorba despre proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a judetului Botosani, al carui beneficiar a fost Consiliul Judetean Botosani. Contractorul lucrarii a fost desemnat compania turca JV Empedos – Eser, iar contractul de lucrari a fost semnat la 1 decembrie 2004, urmand sa fie finalizat la 1 iunie 2006. Valoarea totala a proiectului a fost de aproape 6 milioane de euro, din care finantarea Phare a fost de peste doua milioane de euro, cea nationala de aproape 700.000 de euro si din alte surse s-au platit 3,2 milioane de euro. Nici pana in acest moment, insa, proiectul nu a fost definitivat.

Proiectul de la Botosani viza reabilitarea infrastructurii de apa in localitatile Saveni, Darabani si Dorohoi. La Dorohoi urma sa se reabiliteze statia de clorizare, la Darabani, 24 de kilometri de retea de distributie, statia de pompare, aductiunea, patru kilometri de retea si retehnologizarea statiei de tratare, iar la Saveni urma sa se reabiliteze statia de pompare, o parte din aductiuni, patru kilometri de retea si retehnologizarea statiei de tratare. Un an mai turziu, insa, dupa inceperea lucrarilor, fostul Minister al Integrarii Europene constata ca ritmul lucrarilor era foarte slab.

Practic, la jumatatea anului 2005, realizarea fizica a proiectului era la doar 2,8%. Astfel, termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit cu un an, insa nici in aceasta perioada firma constructoare nu a inaintat prea mult in lucrari.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Botosani, Marcela Lozneanu, care a dat declaratii presei locale din Botosani, din fondurile alocate nu s-a cheltuit decat jumatate. “Acest program a mers la inceput oarecum bine, incit la un moment dat pe judet era rezolvat din punct de vedere fizic cam 40% din lucrari. Incet, incet, a devenit o problema, pentru ca din punctul de vedere al modului si a capacitatii de a lucra efectiv se vedea ca nu se executa nimic. Astfel s-a luat hotarirea rezilierii contractului”, a precizat Marcela Lozneanu. In urma controalelor regulate efectuate pe teren, s-a constatat ca proiectul nu se desfasoara deloc conform planului initial, motiv pentru care Consiliul Judetean si Consiliile Locale ale celor trei localitati au trimis in nenumarate rinduri adrese si sesizari Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei(MDLPL), care reprezinta partea contractanta.

In cele din urma, contractul cu Eser Empedos a fost reziliat, dar lucrarea ar trebui totusi definitivata de un alt contractor puna la jumatatea anului 2009. Ceea ce, insa, nu scuteste Romania de la a inapoia Comisiei Europene fondurile Phare deja cheltuite. Mai mult, pentru ca lucrarile din judetul Botosani sa fie terminate, Guvernul a mai alocat in 2007 inca 4,7 milioane de RON.

Sursa: Afaceripublice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.