Cheltuielile eligibile pentru sprijinirea afacerilor

Interprinderile mici si mijlocii pot accesa fonduri europene prin Programul Operational Regional, masura 4.1 – Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala, si masura 4.2 – Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate.

Beneficiarii pot deconta cheltuielile pentru achizitionarea de teren si investitii aferente, precum si pentru reabilitarea siturilor industriale.

Cheltuielile efectuate de catre beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar si organismul intermediar, respectiv Autoritatea de Management a Programului Operational Regional.

Sunt eligibile cheltuielile privind achizitionarea terenului, amenajarea acestuia si amenajari pentru protectia mediului.

Eligibile sunt si cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare, precum alimentarea cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica sau telecomunicatii. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile privind organizarea de santier, lucrarile de constructii si instalatii aferente organizarii de santier.

Pentru reabilitarea siturilor industriale sunt eligibile cheltuielile cu decontaminarea terenurilor siturilor industriale poluate, inclusiv preluarea si depozitarea substantelor toxice si periculoase si imbunatatirea calitatii terenurilor. Pentru investitia de baza sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate pentru analiza solului pentru determinarea gradului de poluare.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.