Bancile au inasprit conditiile de creditare pentru IMM-uri

Bancile din Romania au inasprit, intr-o mai mare masura, conditiile de creditarea pentru firmele mici si mijlocii decat pentru cele mari, spre deosebire de cele din zona euro, arata un sondaj privind creditarea companiilor publicat de banca centrala.

“Bancile din zona euro, spre deosebire de cele autohtone, au inasprit conditiile de creditare intr-o mai mare masura pentru companiile mari si intr-o mai mica masura pentru cele mici.”

“Standardele de creditare au ramas relative neschimbate pentru companiile mari, in timp ce pentru IMM-uri s-au inasprit intr-o oarecare masura. Asteptarile bancilor privind modificarile standardelor de creditare ale IMM-urilor au fost divergente fata de realizari, intrucat, la sfarsitul anului 2007, se previziona o relaxare a standardelor pentru primul trimestru din 2008”, se precizeaza in sondajul publicat de Banca Nationala a Romaniei.

De asemenea, economistii de la BNR atrag atentia ca “evolutia standardelor si termenilor de creditare in Romania pare a fi decuplata de cea a bancilor din zona euro, in sensul ca tendinta de inasprire a conditiilor de creditare anuntata de bancile mama nu se propaga cu aceeasi intensitate – sau chiar deloc – catre filialele din Romania”.

Pe segmentul pentru companii, cresterea cererii de credite noi s-a temperat in primul trimestru din 2008, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, arata sondajul BNR.

“In cazul IMM-urilor, diminuarea dinamicii cererii de credite poate fi asociata, intr-o anumita masura, cu intarirea standardelor de creditare”, se mai precizeaza in sondajul bancii centrale.

Riscul de credit al companiilor pe sectoare de activitate s-a mentinut relativ constant in primele trei luni din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007, dar cu unele exceptii.

Sectorul agricol este perceput ca fiind considerabil mai riscant. Retincenta a crescut si in privinta tranzactiilor imobiliare, intermedierii financiare si a constructiilor, care sunt considerate “intr-o oarecare masura mai riscante”. Pe de alta parte, comertul si turismul sunt considerate segmente cu grad de risc mai scazut pentru finantare.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.