Politica de coeziune este sprijinita de tarile Europei Centrale si de Est

Horia Irimia, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a participat in perioada 3-4 iunie 2008 la Reuniunea ministrilor responsabili cu administratia locala si dezvoltarea regionala din statele membre ale Grupului Visegrad, Bulgaria si Romania, care a avut loc la Praga.

Reuniunea a avut loc in contextul in care Comisia Europeana desfasoara eforturi sustinute privind viitorul politicii de coeziune, care reprezinta unul din instrumentele fundamentale ale dezvoltarii coeziunii economice, sociale si teritoriale ale statelor membre si ale tuturor regiunilor europene.

“Avand in vedere importanta planificarii spatiale in contextul dezvoltarii teritoriale, tarile participante s-au angajat sa elaboreze un document comun privitor la dezvoltarea spatiala a statelor membre ale Grupului Visegrad, care sa includa Romania si Bulgaria si care sa poata fi extins in viitor la tarile vecine acestor state” a declarat secretarul de stat Horia Irimia.

La finalul reuniunii a fost semnat un comunicat comun al grupului de ministrii referitor la aspecte care tin de politica de coeziune, reducerea diferentelor dintre statele membre si regiunile Uniunii Europene, includerea coeziunii teritoriale in cadrul politicii de coeziune. Prin acest comunicat este mentionata dorinta statelor semnatare de a coopera in vederea sustinerii unor propuneri comune legate de dezvoltarea politicii de coeziune in cadrul politicilor Uniunii Europene. Este recunoscuta valoarea pateneriatelor inter-institutionale, sectoriale si teritoriale.

Deasemenea, este subliniata atentia care trebuie acordata fenomenelor legate de presiunea in continua crestere asupra restructurarii si modernizarii, schimbarile climatice, disponibilitatea resurselor, cresterea preturilor la energie si dezvoltarea demografica.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.