Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre a fost aprobat de Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din data de 4 iunie 2008 Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre, elaborat in parteneriat de cele 10 state participante in program (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Turcia, Romania, Republica Moldova, Rusia, si Ucraina,).

In cursul acestei saptamani, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor – in calitate de Autoritate Comuna de Management – va transmite documentul Comisiei Europene pentru negocieri in vederea adoptarii.

Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante in program. Instrumentul pentru Asistenta de Pre-aderare (IPA) finanteaza participarea Turciei la acest program, ca stat candidat care desfasoara negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Bugetul total, comun pentru intregul program pentru perioada 2007-2013, este de 18.863.479 Euro din care 17.305.944 Euro contributia Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si 1.557.535 Euro cofinantare nationala. Alocarea indicativa a fondurilor IPA pentru finantarea participarii Turciei la program este de 1.000.000 Euro pe an pentru perioada 2007 – 2009 (va fi confirmata anual prin decizia financiara anuala).

Unele dintre cele 10 state participa cu intreg teritoriul national (Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova si Georgia), altele numai cu regiunile din vecinatatea bazinului (Bulgaria, Grecia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina). Pentru Romania, in aria eligibila a acestui program este cuprinsa Regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea).

Obiectivul global al programului este acela de a realiza parteneriate regionale mai puternice si o cooperare mai puternica. Astfel, programul este orientat pe contributia la obiectivul sau cheie mai larg: „o dezvoltare economica si sociala durabila mai puternica a regiunilor din bazinul Marii Negre”.

Programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiune, in domenii diverse, precum: dezvoltare economica si sociala, protectia si conservarea mediului, precum si promovarea activitatilor „people to people”, prin crearea de parteneriate durabile intre principalii actori care activeaza in zonele de granita.

Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre se va dezvolta prin si va fi complementar cu initiativele intreprinse la nivel national, transfrontalier si international, contribuind la „Sinergia Marii Negre – o noua initiativa de cooperare regionala” a Uniunii Europene.

Beneficiarii acestui program pot fi autoritati locale si regionale, camere de comert, unitati de invatamant, organisme cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului, prevenirii si gestionarii situatiilor de urgenta, ONG-uri etc.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top