Proiecte de peste 36 mil euro pentru industria alimentara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), ofera fonduri nerambursabile Intreprinderilor mici si Mijlocii incepand cu luna mai a acestui an.

Finantarea se poate obtine in cadrul Masurii 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, cu sprijinul a doua scheme de ajutor de stat care se adreseaza industriei agroalimentare si celei forestiere (Schema XS 13/2008 si Schema XS 28/2008). Potentialii beneficiari trebuie sa intocmeasca proiecte care sa respecte criteriile de eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului aferent fiecarei scheme de finantare.

Astfel, in luna mai au fost deja depuse la Oficiile Judetene ale APDRP 63 de proiecte de investitii pentru aceste scheme, cu o valoare totala eligibila de 87,7 milioane de euro.

Prin Schema XS 13/2008 se sustin financiar intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care proceseaza produse agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare, altele decat cele prevazute in Anexa I a Tratatului CE, precum si a celor care desfasoara activitati de procesare a produselor agricole in vederea obtinerii si utilizarii surselor de energie regenerabila si a biocombustibililor. In acest sens, pentru investitiile care pot beneficia de finantare prin aceasta schema, potentialii beneficiari au depus 29 de proiecte in valoare totala de 36,37 milioane de euro.

Pentru Schema XS 28/2008 au fost depuse in luna mai, 34 de proiecte in valoare totala de 51,35 milioane de euro. in acest domeniu pot obtine sustinere financiara microintreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase.

Schemele de ajutor de stat acopera cateva sectoare ale industriei alimentare si de prelucrare a lemnului considerate prioritare pentru Romania.

Prin Schema XS 28 sunt finantate proiectele care prevad investitii in silvicultura si exploatarea forestiera (productia de busteni, recoltare, producerea de mangal, etc.), in colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana (ciuperci, fructe de padure, rasini, etc.), in prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei sau in depozitare si activitati conexe transportului. Aceasta schema are o alocare de 110 milioane de euro pentru intreaga durata de aplicare.

In ceea ce priveste Schema XS 13 sunt disponibile peste 118 milioane de euro pentru proiecte care prevad printre altele fabricarea ciocolatei si a dulciurilor, a pastelor fainoase, a produselor de patiserie si de brutarie, pentru producerea de supe si preparate concentrate, a laptelui praf si chiar a inghetatei.

Cofinantarea proiectelor va fi de maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu va depasi 2 milioane de euro in cadrul Schemei XS 28 si 3 milioane de euro in cadrul Schemei XS 13.

Incepand cu luna martie si pana in acest moment, beneficiarii FEADR au depus, pentru “Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121), “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” (Masura 123) si “Renovarea si dezvoltarea satelor” (Masura 322), in total 2.753 proiecte cu o valoare totala eligibila de peste 2,2 miliarde euro.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.