Bancile mari vor ramane in top

Desi gradul de concentrare a scazut usor in 2007, analistii sustin ca primele cinci banci din sistem isi vor consolida pozitia in urmatorii ani.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a generat o intensificare a competitiei pe piata bancara. Numarul institutiilor de credit a ajuns la 42, la care se adauga 143 de banci interesate sa ofere servicii financiare in tara noastra.

Potrivit Raportului Anual al Bancii Nationale a Romaniei, anul trecut au fost notificate si inscrise in registre 4563 de institutii financiare nebancare (IFN), un numar de trei au fost radiate, iar 221 figureaza in Registrul General.

In ciuda intensificarii concurentei, sistemul bancar autohton se caracterizeaza printr-o concentrare puternica a primelor banci din sistem, care detineau, in 2007, 56,4% din valoarea totala a activelor.

Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale declara ca intensificarea concurentei si concentrarea pe piata nu sunt doua procese care se exclud reciproc, pentru ca piata, in ansamblul ei, continua sa creasca.

In plus, bancile TOP5 au acordat 57% din credite si au atras 60% din economiile romanilor. La finele lui 2007, cea mai mare parte a capitalului bancar era detinut de austrieci (22%), urmati de greci (21,7%) si de olandezi, cu 7,7%.

Analistii sustin ca gradul de concentrare ridicat este cauzat de faptul ca nu toate bancile reusesc sa reziste pe piata, avand in vedere investitiile mari reclamate de extinderea activitatii.

Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank explica faptul ca nu toate bancile au puterea de a face fata concurentei. De aceea, cred ca vom asista la fuziuni si achizitii in urmatoarea perioada. Iar in aceste conditii, e foarte posibil ca gradul de concentrare sa creasca.

Desi este sceptic cu privire la oportunitatea unor viitoare fuziuni pe piata bancara, Radulescu este de parere ca gradul de concentrare ridicat se va mentine si in urmatoarea perioada. Radulescu spune ca in conditiile actuale nu cred ca sunt prea multe banci interesate sa plateasca preturi gigantice pentru a castiga o cota de piata de 0,5%. Cu exceptia Unicredit, toate celelalte banci mari au optat pentru o extindere prin reteaua proprie.

Ultimele speculatii privind viitoarele miscari de pe piata au in vedere o posibila preluare a Libra Bank de catre La Caixa si a Bancii Comerciale Carpatica de catre Commerzbank. Momentan, nu s-a stabilit inca daca acordul dintre actionarii Libra Bank si La Caixa va fi unul de preluare sau un posibil parteneriat, in timp ce Carpatica a negat faptul ca ar fi intrat in discutii cu grupul financiar german.

Din punct de vedere structural, anul 2007 a marcat intrarea pe piata a portughezilor de la Millennium Bank si deschiderea a trei sucursale ale unor institutii de credit straine. Este vorba despre belgienii de la Fortis Bank, spaniolii de la La Caixa si portughezii de la Finicredito.

In schimb, Blom Bank Egypt si-a incetat activitatea si a fost transferata catre BlomBank France Paris, in timp ce Unicredit tiriac Bank a finalizat absorbtia HVB-tiriac.

Trei banci si-au schimbat denumirile in 2007. Astfel, Finansbank si-a schimbat denumirea in Credit Europe Bank, Mindbank a luat numele ATE Bank Romania, iar Romexterra Bank a devenit MKB Romexterra Bank.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top