Ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala durabila si reducerea emisiilor

Hotararea aprobata de Guvern, in sedinta din 1 iulie, instituie o schema transparenta de ajutor de stat regional pentru investitii, care isi propune sa contribuie la coeziunea economica si sociala intre Romania si Uniunea Europeana, prin promovarea dezvoltarii durabile si a investitiilor in regiunile din Romania.

Schema ajutorului de stat se adreseaza operatorilor economici care realizeaza investitii initiale, in oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, care activeaza in toate sectoarele industriale si in sectorul producerii energiei electrice si termice, cu exceptia celor din sectorul constructiei de nave, pescuit, acvacultura, industria carbonifera, siderurgica, etc. Beneficiarii pot fi intreprinderi mari, mijlocii sau mici. Inclusiv microintreprinderile pot depune proiecte individual, insa cu respectarea conditiilor de eligibilitate a proiectelor.

Prin implementarea prezentei schemei se estimeaza crearea a aproximativ 100 de noi locuri de munca, concomitent cu mentinerea a cel putin 1400 locuri de munca.

Masurile de sprijin acordate intreprinderilor pentru realizarea de investitii initiale constau in acordarea de alocari financiare nerambursabile din fonduri comunitare si national. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile nu poate depasi 40% din totalul cheltuielilor eligibile in regiunea Bucuresti-Ilfov sau 50% din totalul cheltuielilor eligibile in celelalte 7 regiuni de dezvoltare.
Schema de ajutor de stat nu se aplica proiectelor mari de investitii ale caror costuri eligibile depasesc 50 mil euro.

Bugetul total estimat alocat al schemei este de 318.800.000 euro, reprezentand fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si fonduri de cofinantare publica asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, defalcat astfel:

  • 2008 – 33,3 mil euro;
  • 2009 – 48,8 mil euro;
  • 2010 – 63,3 mil euro;
  • 2011 – 65,9 mil euro;
  • 2012 – 57,1 mil euro;
  • 2013 – 50,4 mil euro.

Ministerul Economiei si Finantelor este autoritatea responsabila de administrarea prezentei scheme de ajutor de stat, sub coordonarea Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, in calitate de furnizor de ajutor de stat. Prezenta schema intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si se aplica pana la data de 31.12.2013.

In conformitate cu angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, Romania trebuie sa realizeze investitii semnificative pentru reducerea emisiilor de gaze provenite de la instalatiile mari de ardere, Romania avand o intensitate energetica primara si finala extrem de ridicata comparativ cu media UE25, de 3 ori mai ridicata in 2004 in comparatie cu media comunitara. Acordarea ajutorului de stat in conformitate cu schema de ajutor de stat se face cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat stipulate in regulamentul CE nr. 1628/2006 pentru aplicarea art.87 si 88 din Tratat privind ajutorul investitional national regional.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top