Guvernul schimba legislatia privitoare la fondurile UE pentru agricultori

Guvernul a decis, in ultima sedinta, eliminarea restrictiei de finantare pentru potentialii beneficiari inregistrati ca debitori in lista Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Guvernul a modificat, in sedinta de miercuri, cadrul general de implementare a masurilor cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in perioada 2007-2013.

Restrictia de finantare va fi mentinuta doar in cazul beneficiarilor SAPARD/FEADR care nu au returnat sumele debitoare si penalitatile aferente, fata de reglementarea anterioara, care impunea restrictii de finantare acestei categorii pentru o perioada de un an de la achitarea debitelor.

O alta modificare vizeaza eliberarea de catre Ordinul Arhitectilor din Romania a avizului privind respectarea criteriului de incadrare in specificul arhitectural local, necesar proiectelor specifice masurii “incurajarea activitatilor turistice” si masurii “Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, decizia a fost luata de Executiv pentru o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare, pana la adoptarea Deciziei finale de aprobare a PNDR de catre Comisia Europeana.

PNDR 2007-2013 a fost avizat in 20 februarie 2008, in cadrul celei de-a 22-a reuniuni a Comitetului de Dezvoltare Rurala a CE, urmand sa obtina Decizia finala de aprobare din partea Comisiei Europene.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.