Opt capitale pentru Romania

Locuitorii din Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi ar putea egala bucurestenii in ceea ce priveste Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.

Acesta este scopul Programului Operational Regional (POR) elaborat de Guvern, care prevede sprijinirea tuturor regiunilor tarii sa se dezvolte economic si social echilibrat, pentru a nu mai exista diferente majore intre Capitala si restul tarii.

Astfel, investitiile realizate prin intermediul programelor cu finantare comunitara (fonduri europene) vor fi directionate cu prioritate in aria marilor orase din cele sapte regiuni de dezvoltare, mai putin zona Bucuresti-Ilfov. Obiectivul este de ca fondurile UE sa fie accesate in totalitate. De asemenea, se doreste si micsorarea diferentei in termeni de PIB/locuitor dintre Capitala si restul tarii.

Totul este specificat intr-un proiect de hotarare de guvern care se afla acum in aprobare la Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

In proiect se mentioneaza ca sapte orase, respectiv Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, vor fi desemnate poli nationali de crestere in care se vor realiza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala.

Se sprijina polii nationali de crestere dinamici, care au capacitatea de a induce o crestere economica rapida, crearea locurilor de munca, impul-sionarea productivitatii si care iradiaza dezvoltare in orasele mici si mijlocii, precum si in zonele rurale adiacente, contribuind astfel la dezvoltarea intregii regiuni.

Conform programului guvernamental, solutii pentru cresterea, din perspectiva economica, a celor sapte orase si imprejurimile lor, sunt: imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale si a celei sociale, sprijinirea mediului de afaceri regional si local, promovarea turismului si asistenta tehnica.

Din prisma programul, fondurile vor fi alocate in proportie de 60 % infrastructurii publice urbane, 25 % catre dezvoltarea infrastructurii sociale, iar 15 % catre mediul de afaceri.

Prin intermediul acestui program, se va urmari finantarea de proiecte de renovare a cladirilor abandonate si pregatirea lor pentru noi tipuri de activitati economice si sociale, se va reabilita patrimoniul istoric si cultural si se vor demola cladirile in stare avansata de degradare.

De asemenea, vor fi reabilitate strazile din orase, trotuarele si chiar iluminatul public.

Totodata, zonele industriale si terenurile poluate neutilizate vor fi reabilitate pentru a putea fi folosite de investitori.

POR precizeaza ca prin aplicarea acestei strategii se vor crea 15.000 de noi locuri de munca pana la sfarsitul anului 2015.

Cu privere la infrastructura sociala, autoritatile vor sa refaca centrele de ingrijire a copiilor si a batranilor si sa achizitioneze sisteme de supraveghere video pentru cresterea sigurantei locuitorilor si pentru reducerea criminalitatii.

Cele sapte orase au fost alese in baza unor criterii, cum ar fi distributia echilibrata in teritoriu, plasarea pe retele de transport transnationale, nivelul inalt de dezvoltare economica si potentialul de atragere a investitorilor.

Potrivit programului, fiecare din cele sapte orase va trage dupa sine dezvoltarea uneia dintre regiuni care cuprind, fiecare, intre patru si sapte judete.

Astfel, Iasiul va fi polul urban pentru regiunea de nord-est, adica pentru judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui; Constanta va fi capitala economica a regiunii sud-est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea); Ploiestiul va revigora regiunea sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), iar Craiova va fi centrul economic in partea de sud-vest a Olteniei (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea).

Timisoara va avea rolul de pol urban pentru judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, in timp ce Cluj-Napoca va stimula zona de nord-vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj).

Dezvoltarea centrului tarii va incepe din Brasov, oras care va influenta cresterea economica din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top