Trebuie inasprite verificarile la platile SAPARD

Comisia Europeana a recomandat autoritatilor romane sa suplimenteze verificarile realizate inainte de acordarea de plati din fonduri SAPARD, astfel ca intervalul dintre depunerea cererii de plata si primirea banilor ar putea creste.

Solicitarea a venit in urma misiunii de audit a Comisiei din perioada 3-13 iunie.

Recomandarea a fost aceea de inasprire a controlului financiar, pentru a evita riscul de a face plati incorecte din fonduri UE.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, a exemplificat cu un proiect de investitie intr-o stana, aratand ca agentia va verifica si conditiile de bunastare animala, in plus fata de controlul Autoritatii Veterinare pentru acordarea autorizatiei.

Conform directorului general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, noile verificari nu se aplica retroactiv, ci pentru cererile de plata care sunt deja in sistem si cele care vor fi depuse de acum incolo.

In functie de tipul de investitie, vor exista check-list-uri in plus fata de cele existente; institutia va verifica si elemente care in mod normal sunt controlate de alte autoritati.

Aplicarea masurilor recomandate ar putea duce la cresterea timpului necesar pentru procesarea unei cereri de plata, adica a intervalului dintre depunerea solicitarii de catre beneficiar si primirea banilor.

Sistemul va fi un pic mai birocratic. Procesarea unei cereri de plata dura in medie 60-90 de zile, dar prin suplimentarea angajatilor si simplificarea procedurilor s-a reusit sa se ajunga la o medie de 30-35 zile.

In urma aplicarii masurilor mentionate, procesarea probabil va dura in medie 40-45 zile.

Institutia nu a mai facut plati catre beneficiari de circa o luna, timp in care a stabilit masurile de imbunatatire a controlului, le-a discutat cu Comisia si a facut verificari la cererile existente deja in sistem.

Romania ar trebui sa finalizeze platile SAPARD la sfarsitul acestui an, insa a cerut o prelungire de un an, pana la finele lui 2009, intrucat implementarea unor proiecte este in intarziere.

Cum platile sunt realizate etapizat – pe masura ce beneficiarul avanseaza cu proiectul ii sunt rambursate cheltuielile, intarzierea lucrarilor atrage si intarzieri la plata.

Un raspuns al Comisiei la cererea de prelungire ar putea veni in toamna, in luna septembrie, potrivit lui Klarik, iar inundatiile din ultima perioada, care au afectat si proiecte SAPARD in derulare, ar putea fi un argument in favoarea unui raspuns pozitiv din partea Comisiei.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.