Companiile internationale, in cautare de angajati bine pregatiti, au inceput sa investeasca in formarea de specialisti in universitati.
Dupa ce au organizat stagii de practica pentru studenti, multinationalele finanteaza acum programe de master pentru absolventii de facultate.
La Universitatea Politehnica din Timisoara, divizia Contitech, fosta Siemens VDO, finanteaza masteratul cu specializarea „Automotive Embedded Software”.
Studentii care urmeaza acest program sunt fie angajati, fie doresc sa-si creasca sansele pentru obtinerea unui post bun in cadrul companiei. Daca initial firma platea taxele de scolarizare a studentilor, in timp, numarul locurilor bugetate a crescut, universitatea acoperind astazi costurile de finantare.
Rectorul universitatii tehnice din Timisoara, Nicolae Robu a mentionat faptul ca toate curriculele au fost elaborate de specialistii companiei impreuna cu profesorii universitari, urmand ca orele de curs sa fie tinute de cadrele didactice din Politehnica.
Compania incurajeaza angajatii care urmeaza masteratul, platindu-i pentru sase ore de munca la fel ca pe cei care lucreaza cu norma intreaga, daca obtin medii mai mari de 8.5. Nu exista nicio obligatie viitoare pentru acesti angajati.
La aceeasi universitate este organizat si masteratul „Tehnologia Cauciucului”, cu finantarea a companiei Continental.
Ildiko Kovacs, coordonator relatii cu publicul de la Continental declara ca mai mult de jumatate din absolventii programelor din anii trecuti sunt deja angajati la noi.
Numarul de specialisti din mediul privat, care predau in universitati este redus din cauza regulamentelor neadaptate cerintelor pietei.
Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest mentioneaza ca deoarece nu pot desfasura ore didactice decat specialistii care s-au titularizat, angajatii companiilor nu fac parte din statul de functiuni.
Pentru ca absolvirea unui masterat organizat de o multinationala creste sansele de angajare si pregatirea tinerii timisoreni sunt tentati de aceste programe.