Masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice

Ordonanta privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, adoptata de Guvern, incurajeaza cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile, prin acordarea de stimulente financiare si fiscale.

Pot fi utilizate urmatoarele instrumente si mecanisme de finantare:

  1. Modele de contracte pentru instrumente financiare care sunt facute disponibile cumparatorilor existenti si potentiali de servicii energetice si de alte masuri destinate imbunatatirii eficientei energetice in sectorul public si privat;

  2. Sistemul de premiere finantat de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei de la Bugetul propriu si/sau surse atrase, pentru rezultate exceptionale in domeniul cercetarii aplicative in materie de eficienta energetica si surse regenerabile de energie;
  3. Alocarea de fonduri pentru subventionarea furnizarii programelor si masurilor de imbunatatire a eficientei energetice si pentru promovarea unei piete pentru masurile de imbunatatire a eficientei energetice. Aceste masuri includ promovarea auditarii energetice, a instrumentelor financiare pentru economiile de energie si, dupa caz, imbunatatirea contorizarii si furnizarea de facturi detaliate. Aceste alocatii bugetare pot fi distribuite prin intermediul unuia sau mai multor fonduri specializate, care vizeaza sectoarele de utilizare finala in care costurile tranzactiilor si riscurile sunt mai mari si care pot fi folosite pentru subventii, imprumuturi, garantii financiare si/sau alte tipuri de finantare care garanteaza rezultate. Aceste fonduri sunt deschise tuturor furnizorilor de masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice, cum ar fi companiile de servicii energetice, consilierii energetici independenti, distribuitorii de energie, operatorii sistemului de distributie, societatile de vanzare cu amanuntul a energiei si instalatorii. Fondurile pot fi deschise tuturor consumatorilor finali. Aceste fonduri nu sunt in concurenta cu masurile de imbunatatire a eficientei energetice finantate in conditii comerciale.

La propunerea Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, prin hotarari ale Guvernului, se aproba acordarea de stimulente fiscale destinate cresterii eficientei energetice si a ponderii resurselor regenerabile de energie la consumatorii finali. Aceste stimulente vizeaza atat dezvoltarea unei piete de servicii energetice si echipamente eficiente energetic, cat si promovarea productiei unor astfel de echipamente.

De asemenea, in scopul realizarii politicii nationale de eficienta energetica, operatorii economici care consuma anual o cantitate de peste 1.000 tone echivalent petrol au obligatia:

  1. Sa efectueze anual un audit energetic elaborat de o persoana fizica sau juridica autorizata de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si care sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice;

  2. Sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung.
  3. Sa numeasca un manager energetic, atestat de ARCE, conform legislatiei in vigoare sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica/juridica prestatoare de servicii energetice acreditata.
  4. In cazul consumatorilor de energie care detin consumatoare a mai mult de 1.000 tone echivalent petrol amplasate in mai multe puncte geografice, care nu sunt legate direct prin functionalitate sau retele energetice, fiecare subunitate situata intr-un punct geografic diferit de al celorlalte subunitati este considerata din punctul de vedere al obligatiilor ce ii revin ca fiind unitate independenta.

Operatorii finali care consuma anual o cantitate de energie cuprinsa intre 200 si 1.000 tone echivalent petrol pe an sunt obligati sa intocmeasca la fiecare doi ani un audit energetic realizat de o persoana fizica sau juridica autorizata de ARCE. Acest audit sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.

De asemenea, administratorii cladirilor aflate in proprietate publica au obligatia sa ia masuri pentru utilizarea eficienta a sistemului de incalzire si climatizare si utilizarea aparatelor de masura si reglare a consumului de energie.

Autoritatile administratiei publice centrale si locale au obligatia sa ia masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice, prin promovarea cu precadere a masurilor care genereaza cele mai mari economii de energie in cel mai scurt interval de timp.

In acest scop, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei primeste noi responsabilitati, revenindu-i sarcina de a monitoriza programele de imbunatatire a eficientei energetice si rezultatele lor.

Scopul actului normativ este de a contribui la imbunatatirea eficientei energetice si la schimbarea comportamentului consumatorului, in sensul reducerii consumului de energie si, implicit, a facturii aferente, prin utilizarea echipamentelor eficiente energetice, mai putin poluante, si prin cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie la consumatorii finali.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top