Mai putin de 50 de milioane de lei pentru subventionarea motorinei

Suma alocata pentru subventionarea cu un leu pe litru a motorinei folosite la insamantarile din toamna este insuficienta, iar Ministerul Agriculturii nu poate extinde plafonul total, astfel ca va devansa termenul de folosire a banilor pentru ca fondurile nefolosite sa poata fi redistribuite.

“Pentru toamna au mai ramas 49,2 milioane de lei, suma care este insuficienta. Fiind un plafon fix, s-a facut o alocare pe judet, fiecare judet fiind obligat sa se incadreze in suma respectiva.
Suma ar fi suficienta daca fermierii ar ridica adeverinta pentru suprafata pe care o vor insamanta in toamna si nu adeverinte pe care nu le vor folosi in totalitate”, a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Distribuirea subventiilor creeaza probleme. In Timis, de exemplu, peste 50 de agricultori au protestat la Directia Agricola, nemultumiti ca subventiile la motorina s-au epuizat in fata lor si au acuzat conducerea directiei ca banii au fost acordati preferential.

“Este o brambureala totala, pe care ei (Ministerul Agriculturii – n.r.) au creat-o. Unii nu primesc deloc, altii primesc doar 0,44 de lei in loc de un leu, pentru ca ei au calculat ca plafonul ajunge pentru 44% din necesar. Si asa sprijinul este mic fata de alte state europene.
Nu ar trebui sa se aplice nici regula “primul venit, primul servit”, nici o subventie redusa, ci ar trebui ca toti agricultorii sa primeasca dreptul, asa cum e trecut in prevederile legale. Problema este ca nu s-a luptat la Bruxelles pentru un plafon suficient”, a spus Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.