Vin fonduri de la UE pentru viticultorii romani

Viticultorii vor primi, in perioada 2009 – 2013, fonduri UE pentru restructurarea plantatiilor, promovarea in state din afara blocului comunitar, asigurarea recoltei si folosirea mustului concentrat la cresterea tariei alcoolice a vinului, potrivit programului national suport din domeniu.

Masura de reconversie si restructurare, cuprinsa in programul national suport, este activa deja, solicitarile depasind bugetul alocat. O alta destinatie a fondurilor va fi promovarea in state din afara UE, iar Romania intentioneaza chiar sa suplimenteze cu 30% finantarea comunitara din domeniu, pentru a atinge obiectivul de crestere anuala cu 4% a exportului, fata de 2008, a vinurilor cu denumire de origine protejata si indicatie geografica protejata, precum si a vinurilor pentru care se indica soiul. Suma acordata ca sprijin nu va depasi 50% din cheltuieli, iar beneficiari pot fi atat producatorii privati, cat si organizatiile profesionale sau interprofesionale.

Viticultorii vor primi bani si pentru asigurarea recoltei plantatiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin. Subventia nu va depasi 80% din costul primelor de asigurare impotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale si 50% din costul primelor pentru asigurarea impotriva altor pierderi cauzate de fenomene climatice cu efecte adverse si impotriva pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau de infestari cu daunatori.

Folosirea mustului de struguri concentrat sau concentrat rectificat la cresterea tariei alcoolice naturale este o alta activitate finantata. Sprijinul este stabilit in functie de taria alcoolica in volume pe hectolitru. Romania va primi in perioada 2009 – 2013 fonduri UE de circa 210,5 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani vor fi utilizati pentru reconversia si restructurarea plantatiilor, cu o alocare de 36-37 de milioane de euro anual, potrivit sumelor estimative cuprinse in programul national suport.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.