Muzeul Satului din Padurea Garboavele este aproape de finalizare

Proiectul transfrontalier “Muzeul Satului-gospodarie traditionala”, aplicat de Consiliul Judetului Galati, in parteneriat cu Centrul Cultural Dunarea de Jos si Muzeul orasului Cahul din Republica Moldova, este aproape gata, urmand sa fie finalizat in luna octombrie.

Proiectul, in valoare de 340.000 euro, dintre care 300.000 euro asigurati prin fonduri europene, vizeaza infiintarea unui muzeu traditional etno-cultural, format din patru gospodarii traditionale, din judetele Galati si Cahul, o fantana cu roata, o fantana cumpana cu teica, o moara de vant si o afumatoare.

Desi obiectivul inca nu este gata, directorul Centrului Cultural Dunarea de Jos, Razvan Avram, a permis presei sa faca o vizita pe santierul muzeului. Muncitorii, cei mai multi femei din comunele invecinate, lucreaza ca acum 100 de ani, in spiritul traditiei de odinioara. Casele taranesti, unele cu prispa, altele cu pod sau pivnita, sunt acoperite cu stuf si construite din paianta, iar modul in care femeile pregatesc liantul este un adevarat spectacol pentru orice privitor.

In interiorul acestor case te intampina un miros sanatos de lut ud si o racoare pe care nu o poate face niciun aparat de aer conditionat. Casele sunt aproape gata: locuinte traditionale, construite din paianta – lut, apa si paie. “Vrem sa facem din Muzeul Satului un obiectiv turistic interactiv, sa aducem mesteri populari olari, astfel incat vizitatorii sa aiba, la plecare si un obiect traditional facut chiar sub ochii lor”, a declarat directorul Centrului Cultural, Razvan Avram.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.