In batalia pentru fondurile europene, scopul nu conteaza

Pe hartie, Romania este capabila sa absoarba cu usurinta fondurile comunitare alocate. In realitate, problema este calitatea si utilitatea proiectelor aprobate.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) estimeaza ca valoarea neta a finantarilor europene atrase anul acesta va depasi 1,5 miliarde de euro. Pana la jumatatea lunii august, au fost lansate 85% din proiectele care primesc finantare comunitara, restul urmand sa fie lansate pana la finalul acestui an.

Raman insa de rezolvat numeroase alte chestiuni pentru ca banii nu au ajuns inca la destinatari. Dar, mai grav, multi dintre destinatari au luat-o inaintea celor mai indreptatiti sa ii primeasca cu prioritate. Cel putin din perspectiva echilibrarii dezvoltarii regionale si a problemelor de mediu.

„In realitate sunt mai putini bani decat ar fi necesari pentru proiectele inaintate. De exemplu, trei proiecte mari pentru infrastructura aprobate inghit 50% din alocarea totala pana in 2013”, afirma Dragos Paslaru, seful firmei GEA Consulting.

Dar cea mai mare dificultate pentru ca fondurile europene sa isi arate utilitatea este puzderia de solicitari facute doar pentru ca acesti bani exista. Pentru multi agenti economici sau pentru comunitati locale prioritar este ca trebuie sa profite de oportunitatea accesarii unor finantari ieftine.

„Asta si pentru ca numeroase proiecte au fost initiate, fara ca ele sa aiba la baza vreo strategie de dezvoltare. Despre studii de impact nici nu mai poate fi vorba”, adauga specialistul.

Din punctul sau de vedere, slaba calitate a proiectelor inaintate spre finantare genereaza mari probleme de administrare si prelungeste foarte mult, pana la minimum sase luni, termenele de evaluare.

„Multimea de proiecte inaintate spre evaluare in vederea finantarii blocheaza practic implementarea, fara a mai lua in discutie daca sunt necesare sau nu. O alta anomalie este ca selectia proiectelor nu se face pe baza impactului proiectului, ci pe domeniul de activitate al solicitantului”, mentioneaza Paslaru.

Conform datelor MEF, in ultimii doi ani au fost depuse 3.200 de proiecte, dintre care 205 au fost aprobate, iar 65 sunt in faza de contractare. Cele mai multe cereri au fost depuse de intreprinderile mici si mijlocii, insa proiectele de mediu au cea mai mare valoare.

Suma totala alocata Romaniei pentru acest an se ridica la 2,8 miliarde de euro, iar contributia statului la bugetul UE va fi de 1,3 miliarde de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top