S-au desemnat cei 13 poli de dezvoltare urbana

poli dezvoltare urbana, autoritate nationala,  Programul Operational Regional

Guvernul a adoptat in sedinta din17 septembrie 2008, o Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara nationala.

Polii de dezvoltare urbana vor avea rolul de liant intre polii de crestere (municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si celelalte orase mici si mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua si preveni tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in cadrul regiunii din care fac parte. De asemenea, vor contribui la reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane si la crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial. Investitiile realizate in poli de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane.

Criteriile de baza in stabilirea polilor de dezvoltare urbana au fost:
– potentialul de dezvoltare economica;
– capacitate de cercetare-dezvoltare si inovare (universitati, institute de cercetari, centre de excelenta);
– infrastructura de afaceri adecvata;
– accesibilitate (rutiera, feroviara, aeriana, maritima);
– servicii publice oferite;
– capacitatea de asociere administrativa.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este desemnat autoritate nationala responsabila cu elaborarea si implementarea politicii in domeniul polilor de crestere si ai polilor de dezvoltare urbana.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.