Noile norme BNR, impact scazut pe piata de leasing

Apetitul scazut al populatiei pentru acest tip de finantare nu va afecta evolutia companiilor de profil.

Specialistii spun ca leasingul va avea de suferit, in principal, din cauza scumpirii finantarii si mai putin din cauza restrictivitatii noilor norme emise de banca centrala.

Noile norme de limitare a riscului de creditare pentru persoanele fizice nu afecteaza doar imprumuturile acordate de banci. Sub incidenta reglementarilor intra si institutiile financiare nebancare (IFN) incluse in Registrul special, indiferent daca sunt societati de credite de consum sau companii de leasing. Cu toate ca impactul va fi resimtit cu precadere in sectorul creditului, nici piata leasingului nu va scapa de noile restrictii impuse de Banca Nationala.

Astfel, cine vrea sa achizitioneze un autoturism in leasing va trebui sa furnizeze companiei care ii ofera finantare o serie de documente suplimentare, care sa ateste veniturile inregistrate la Fisc in anul anterior. Un alt impediment este reprezentat de faptul ca gradul de indatorare la care se vor putea expune persoanele fizice va scadea, ingreunand accesul la finantare.

In plus, faptul ca romanii cumpara pe leasing de obicei autoturisme (pentru care obtin finantare in valuta) va constui un alt factor descurajant. si asta pentru ca, potrivit noului regulament, riscurile asociate finantarii in monede straine sunt descurajate.

Scumpirea, principalul vinovat

Specialistii din piata de leasing spun ca activitatea companiilor de profil va fi franata in principal de scumpirea finantarilor si ca din acest punct de vedere noul regulament joaca un rol marginal. “Trebuie sa privim problema intr-un context integrat. La fel ca piata creditului, leasingul este afectat de scumpirea surselor de finantare”, explica Cornel Coca Constantinescu, presedinte la MKB Romexterra Leasing.

In opinia acestuia, este foarte posibil ca finantarea in leasing pe segmentul populatiei sa scada in perioada urmatoare, inclusiv ca urmare a aplicarii noilor norme. Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), in prezent persoanele fizice detin doar 8% din totalul pietei, in timp ce segmentului IMM-urilor si al marilor companii ii revine o pondere de 91%. in aceste conditii, la nivelul pietei, efectele restrictiilor vor fi scazute.

Firmele mici nu aplica regulamentul

Nu toate companiile de leasing se vor supune insa normelor impuse de Banca Nationala. Practic, firmele mici sunt inscrise in Registrul general si nu vor aplica noile restrictii.

Desi impartirea pietei in cele doua segmente continua sa starneasca controverse, specialistii spun ca nu putem vorbi despre o distorsionare a concurentei. “Chiar daca vor trebui sa adopte restrictiile, firmele mari de leasing prezinta numeroase avantaje in favoarea celor de talie mica, ca de exemplu intinderea teritoriala sau profesionalismul angajatilor”, este de parere presedintele MKB Romexterra Leasing.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.