A fost aprobat acordul de implementare a programului ESPON 2013

ESPON, program operational

Guvernul Romaniei a aprobat “Acordul intre statele membre ale UE, statele partenere si Marele Ducat al Luxemburgului, avand rolul de Autoritate de Management si Autoritate de Certificare, privind implementarea Programului Operational ESPON 2013″ (Acordul de implementare a Programului ESPON 2013). Prin aprobarea actului normativ a fost exprimat consimtamantul Romaniei de a deveni parte la Acordul de implementare a Programului ESPON 2013.

Scopul Acordului de implementare a PO ESPON 2013 este stabilirea cadrului legal pentru implementarea comuna, eficienta si eficace, a Programului ESPON 2013 de catre statele participante.

Principalele obligatii ale Romaniei, care decurg din Acordul de implementare a Programului ESPON 2013, se refera la: transferarea anuala a contributiei nationale la bugetul comun al programului, desemnarea reprezentantului in cadrul Comitetului de Monitorizare si al Grupului de Auditori ai Programului ESPON 2013, constituirea Punctului National de Contact ESPON, organizarea unui sistem eficient de management si control al utilizarii fondurilor programului pe teritoriul Romaniei, recuperarea sumelor platite necuvenit ca urmare a infaptuirii unor nereguli de catre partenerii romani, desemnarea controlorilor de prim nivel.

Prin participarea Romaniei la Programul ESPON 2013 este stimulata integrarea institutiilor romanesti de cercetare din domeniul dezvoltarii si coeziunii teritoriale in reteaua stiintifica europeana. De asemenea, autoritatile publice locale, judetene, regionale si centrale vor beneficia de instrumente stiintifice validate la nivel european care sa fundamenteze deciziile privind dezvoltarea teritoriului.

Programul ESPON 2013 este un program operational in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana al Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, prin care se poate obtine finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala in perioada 2007 – 2013 pentru realizarea de studii si instrumente de cercetare in dezvoltare teritoriala.

Bugetul total al Programului ESPON 2013 este de 47,1 milioane de euro, din care 25% reprezinta contributia financiara a statelor participante. Contributia nationala a Romaniei la acest buget, pe perioada de programare 2007 – 2013, este de 350.000 euro.

Primul apel pentru propuneri de proiecte de cercetare in cadrul Programului ESPON 2013 a fost organizat in perioada 22 ianuarie – 22 martie 2008, iar procesul de selectie si aprobare a proiectelor care vor primi finantare este in curs de finalizare. in prezent se deruleaza al doilea apel pentru propuneri de proiecte, cu termen limita pentru depunere 15 octombrie a.c.

Pentru mai multe detalii:
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
Autoritatea Nationala a Programului ESPON 2013
Directia Generala Strategii si Politici pentru Coeziunea Teritoriala
Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5, Bucuresti
Telefon/Fax: +040 372 114 520
E-mail: [email protected]

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.