Iese prima banca cu avizul BNR dupa noile norme

Banca Nationala a Romaniei va da astazi, 7 octombrie, avizul primei banci pentru norme de creditare validate conform prevederilor noului regulament de creditare a populatiei, in conditiile in care ieri, 6 octombrie, la pranz, mai erau trei banci, cu norme de creditare relaxate, care nu depusesera inca variantele finale.

“Azi, 7 octombrie, Banca Nationala a Romaniei va acorda avizul primei banci pentru creditarea populatiei conform noului regulament. Datele provenite de la registratura indicau ca la ora 10.30 mai erau trei banci, cu norme relaxate validate, care nu au depus inca variantele finale”, a declarat Nicolae Cinteza, director al Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale.

Toate bancile care se supun reglementarilor BNR au fost obligate ca pana ieri, 6 octombrie, sa trimita normele proprii spre validare la banca centrala, care prevad, printre altele, si obligativitatea prezentarii de catre client a fisei fiscale. BNR are la dispozitie maximum zece zile pentru aprobarea normelor la fiecare banca, dupa momentul depunerii variantei finale a acestora. Deja unele banci s-au raliat la prevederile incluse in regulament, cum este cazul Bancii Transilvania.

“Cu toata aceasta situatie internationala si cu o prudenta accentuata, tot acordam credite”, a declarat directorul general al BT, Robert Rekkers, care a punctat ca, pe partea creditarii persoanelor fizice, banca respecta deja normele BNR.

Bancile care nu s-au grabit sa-si valideze normele, inainte de publicarea noului regulament, vor fi nevoite sa practice un grad de indatorare pe client de doar 35% din venituri pana la avizarea de catre BNR.

Impactul propriu-zis al regulamentului BNR, care va reduce, dupa calculul specialistilor, gradul de indatorare cu 15-20%, va fi vizibil abia in trimestrul patru al anului. Noile reguli vor duce la o scadere cu 10-30% a sumei pe care populatia va putea sa o contracteze printr-un credit ipotecar, in functie de moneda in care este acordat creditul.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.