Bancile romanesti sunt extrem de solide, iar actionarii nu pot retrage fondurile

“Capitalurile dintr-o banca nu se pot retrage, sub nicio forma (…) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau cand ii trazneste celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul si spune «Bau», iar banii au plecat din Romania. O eventuala banca din exterior cu probleme, daca a creditat o banca din Romania, nu poate retrage banii”, a spus Isarescu.

El a reluat faptul ca solvabilitatea in sistem este foarte buna, aceasta depasind, pe medie, 13%. “Solvabilitatea si lichiditatea bancilor din Romania nu este numai una dintre cele mai bune din regiune, ci din lume”, a afirmat Isarescu. Potrivit guvernatorului BNR, exista banci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneste ca ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depaseste 14-15%, ceea ce demonstreaza sa sunt institutii de credit extrem de solide.

Isarescu a explicat ca solvabilitatea din sistemul bancar este una foarte buna deoarece bancile au fost foarte bine capitalizate, iar lichiditatea buna din sistem se datoreaza ratelor inalte la rezervele minime obligatorii si pozitiei de debitor pe care o are BNR In ceea ce priveste rezerva valutara, seful bancii centrale a precizat ca aceasta va fi folosita daca piata se va confrunta cu o criza.

“Rezerva nu este ca sa ne uitam la ea. Este exact pentru momentele de criza”, a afirmat guvernatorul BNR. El a aratat ca nu exista riscul ca rezerva sa fie pierduta deoarece BNR nu a facut plasamente la institutiile care au probleme sau care au disparut.

“Rezerva nu se tine aici, rezerva se tine pe plan international. Rezerva nu dispare. Nu aveam rezerva la institutiile care au disparut, iar zvonurile sunt iresponsabile”, a precizat Isarescu. Guvernatorul BNR a apreciat ca informatiile contrare vehiculate in ultima perioada si care au generat chiar panica sunt determinate de necunoasterea fenomenului financiar si “putina dorinta de senzational”.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.