In 99 la suta din cazuri, neregulile in gestionarea fondurilor europene sunt cauzate de erori

fraude, imm, fonduri europene

“In 99 la suta din cazurile inregistrate in Uniunea Europeana in care s-au constatat nereguli in gestionarea fondurilor europene a fost vorba de erori, nu de fraude”, a declarat la Cardiff, comisarul european pentru politici regionale Danuta Hubner, inaintea reuniunii sefilor oficiilor de audit din tarile membre ale Uniunii Europene, releva un comunicat de presa al executivului comunitar.

Statele membre au responsabilitatea primara de a preveni si corecta erorile, dar si de a trata eventualele cazuri de frauda, a spus Hubner. “Normele in domeniul auditului au ca scop sa garanteze ca banii contribuabililor europeni sunt utilizati in mod adecvat si sa evite greselile si fraudele.

Regulile sunt stricte si se bazeaza pe recomandarile Curtii Europene a Auditorilor. Acolo unde s-au inregistrat probleme, in 99 la suta din cazuri a fost rezultatul erorilor mai degraba decat al fraudelor. Dar nu putem fi multumiti. Comisia va continua sa conlucreze cu statele membre pentru a asigura cele mai bune controale si audit, mentinand suficienta flexibilitate pentru a obtine un echilibru corect intre costul controalelor si beneficiile obtinute”, a explicat oficialul european.

Una dintre temele reuniunii de la Cardiff va fi analizarea progreselor inregistrate in ce priveste planul de actiune adoptat de Comisia Europeana in luna februarie, ca raspuns la recomandarile Curtii Europene a Auditorilor.

Planul vizeaza consolidarea eforturilor de ameliorare a gestionarii fondurilor europene de catre statele membre si a sistemelor de control, pentru a reduce numarul erorilor in domeniu. Planul de actiune stabileste 37 de masuri care trebuie sa fie adoptate pana la finalul acestui an. Un raport interimar asupra acestui plan va fi prezentat de executivul UE la inceputul lunii noiembrie.

La reuniunea de la Cardiff mai participa reprezentanti ai Oficiului European Anti-Frauda /OLAF/ si ai Curtii Europene a Auditorilor.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.