Bancile au blocat credite de 700 milioane de euro

credite inghetate, banci

Criza financiara a dus la blocarea unor credite de investitii de pana la 700 milioane euro pentru companiile din energie, unele dintre ele parafate de mai multe luni. Mari institutii financiare, ca BERD sau UniCredit, au pus pe linie moarta finantari sindicalizate fara sa ofere motive concrete companiilor in cauza. Bancile „cauta solutii” inca.

„In energie sunt in stand-by credite care, cumulat, inseamna circa 700 milioane de euro. Complexurile energetice Turceni si Rovinari, dar si Hidroelectrica, firme foarte stabile, fara datorii mari si cu o activitate pe termen lung, nu au acces, in acest moment, la niciun fel de finantare bancara”, au declarat surse apropiate negocierilor. Potrivit acestora, companiile in cauza, in dorinta de a lua respectivele imprumuturi cat mai repede, avand in vedere faptul ca sunt obligate sa indeplineasca standarde de mediu, au acceptat chiar si cresterea dobanzilor cu 1,5-2% in euro.

Conform surselor citate, CE Turceni convenise cu BERD un credit de 300 milioane euro, CE Rovinari – cu UniCredit – 80 milioane euro, iar Hidroelectrica avea pe lista scurta patru banci. „In fiecare saptamana, dam noi clarificari, noi informatii bancilor. Niciuna dintre ele nu se angajeaza la nimic. Noi asteptam si speram”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea.

Reprezentantii biroului de la Bucuresti ai institutiei financiare raspund ca, in ciuda conditiilor dificile de pe piata, BERD cauta solutii impreuna cu partenerii sai pentru a face proiectul sa mearga mai departe. Partea bancii de finantare a fost aprobata de Boardul Directorilor BERD. „In principiu, este extrem de posibil ca parte din creditele antamate pentru companii in perioada anterioara sa nu mai fie acordate, pentru ca s-au schimbat datele problemei. Bancile internationale au redus lichiditatea la nivelul subsidiarelor locale, ceea ce se rasfrange asupra creditelor”, a explicat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, una dintre cele mai mari banci de pe piata.

Potrivit acestuia, intr-o perioada ca aceasta, cand volumul finantarilor va scadea, creditele sindicalizate nu vor muri, ci, dimpotriva. „Vor fi mai putine, mai rare, dar nu vor muri, pentru ca permit fiecarei banci membra in sindicat sa aiba o expunere mai mica”, a explicat Pascariu. Oficialii UniCredit nu au dorit sa comenteze in ceea ce priveste implicarea in sindicatele bancare. Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, seful diviziei Corporate, a spus ca banca este interesata „in orice tranzactie de acest tip, insa decizia va fi luata in functie de pretul la care se face participarea. Ne intereseaza in masura in care situatia din piata ne ofera stabilitate financiara si volume suficiente”, a punctat Burduja. Acesta a adaugat ca Raiffeisen este interesata de toate cele trei sindicalizari.

„In doua saptamani vom afla suma efectiva, conditiile generale de afaceri si participantii. BERD este, in acest moment, singurul punct de referinta clar. Toate bancile mari sunt interesate sa intre in astfel de sindicalizari. In cazul de fata este vorba despre primele patru-cinci banci mari din piata. Nu cred ca va fi posibil ca finantarile sa fie acordate in cursul acestui an, pentru ca astfel de operatiuni bancare sunt complexe”, a continuat acesta.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top