Cum se pot pierde bani europeni?

primarie, Oradea, proiect, Uniunea Europeana

In data de 21 ianuarie o delegatie oradeana trebuia sa se deplaseze la Chalon-en-Champagne in Franta, la o intalnire cu partenerii din cadrul programului Urbact 2. Costurile ocazionate de deplasarea delegatiei oradene erau suportate in proportie de 98% de Comisia Europeana, municipalitate trebuind sa contribuie doar restul de 2% din aceste costuri, adica 28 de euro, cate 14 euro de persoana.

Primarul Ilie Bolojan a considerat insa ca prezenta delegatiei oradene nu se justifica, si, ca atare, nu a fost de acord ca angajatii primariei sa faca deplasarea. Orlando Balas, consilierul primarului sustine ca “deplasarea nu a mai avut loc deoarece este necesara efectuarea unui schimb de informatii intre Primarie si Zona Metropolitana, pentru a se vedea daca se justifica participarea pe viitor in cadrul acestui parteneriat”. Prin urmare, Oradea si Zona Metropolitana au pierdut finantarea pusa la dispozitie de Comisia Europeana.

In plus, partenerii din cadrul acestui proiect si Comisia Europeana se pot intoarce impotriva municipalitatii pentru recuperarea a 600.000 de euro. Suma respectiva a fost cheltuita pana acum in acest parteneriat pentru formarea personalului care sa scrie proiece finantate din bani europeni si pentru cooperarea dintre municipalitate si administratiile locale din Zona Metropolitana.

Bani pierduti

Primaria Oradea si Zona Metropolitana Oradea au fost cuprinse, ca parteneri, in proiectul “Rolul oraselor in dezvoltarea urbana integrata”, program finantat de Urbact 2. Proiectul vizeaza crearea unei retele tematice cu ajutorul careia dupa 2013, data de la care Romania nu va mai beneficia de finantari nerambursabile din partea Uniunii Europene, vor fi finantate toate proiectele sustinute de Uniunea Europeana. in a doua faza a proiectului, cea de dezvoltare, bugetul este de 73.967 de euro, din care Oradea urma sa primeasca 9.254 de euro. Dupa faza de dezvoltare, municipiul ar fi primit alti 700.000 de euro, bani care nu vor mai ajunge niciodata sa fie folositi de municipalitate.

Oradea, singurul partener roman

La nivelul municipiului Oradea s-a creat inca de anul trecut grupul de sprijin si a fost obtinut acordul Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, a Directiei de Strategie si Coordonare Programe din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru implicarea administratiei locale oradene in cadrul acestui program. Totodata, in data de 24 iulie 2008, expertul Comisiei Europene care se ocupa de acest proiect a fost la Oradea.

Vizita de lucru s-a axat pe furnizarea unor date generale si specifice despre Oradea si Zona Metropolitana, pentru stabilirea unor strategii cu responsabilii locali, in vederea elaborarii unui studiu ce urma sa fie punctul de plecare al acestui proiect. In proiect mai sunt implicate Chalon – en – Champagne (Franta), Czestochowa (Polonia), Kielce (Polonia), Munchen (Germania), Arezzo (Italia), Trikali (Grecia), si Zurich (Elvetia).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.