Primariile sucevene au proiecte, nu si bani pentru cofinantarea acestora

finatare, fonduri europene, proiecte, Suceava

Administratiile locale au depus proiecte cu finantare europeana in valoare de peste 2,5 miliarde de lei, dar pentru accesarea fondurilor primariile trebuie sa asigure sumele de cofinantare si fonduri pentru cheltuielile neeligibile, a spus Cadariu.

Acesta a precizat ca primariile din judet au intocmit proiecte in valoarea de 1,627 miliarde de lei prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si de 834 de milioane de lei prin Programul Operational Regional (POR). Vicepresedintele CJ Suceava a explicat ca, in cazul proiectelor promovate prin POR, cofinantarea este de 2% din valoarea proiectului, ceea ce ar insemna ca autoritatile locale sucevene vor avea nevoie de 9 milioane de lei pentru a atrage fondurile europene.

Totodata, el a precizat ca sunt necesare resurse financiare pentru a se asigura cheltuielile neeligibile, in special TVA, dar si pentru inceperea lucrarilor, avand in vedere ca modul de finantare pentru aceste programe este similar programului SAPARD, primariile facand plata si urmand ca, ulterior, pe etape, sa le fie decontate aceste sume de finantator.

Cadariu a aratat ca administratia judeteana cauta, in prezent, solutii pentru rezolvarea problemelor, in conditiile in care multe primarii din judet au atins gradul de indatorare si sunt incapabile sa asigure cotele de cofinantare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.