Nota privind efectuarea platilor pe suprafata aferente anului agricol 2007

Comisia Europeana, subventii, agricultura

Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.1782/2003 privind stabilirea normelor de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori, pentru anul agricol 2007 agricultorii au beneficiat de plati pe suprafata in suma de 97,55 euro/ha.

Referitor la modalitatea de efectuare a platilor, Regulamentul (CE) nr.1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune prevede urmatoarele: “In cazul in care o plata directa prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 se face catre beneficiar in alta moneda decat euro, statele membre vor converti suma ajutorului exprimata in euro in moneda nationala pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acorda ajutorul”.

Cursul comunicat deBanca Centrala Europeana la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro. Astfel, producatorii agricoli, beneficiari ai platilor pe suprafata, au incasat suma de 326,21lei/ha.

Platile s-au efectuat de A.P.I.A. catre beneficiari in perioada aprilie – decembrie 2008.

Incepand cu luna iunie 2008 ai pana la sfar?itul anului Comisia Europeana a rambursat Romaniei platile efectuate, sumele fiind incasate de M.A.P.D.R. in ziua urmatoare incasarii M.A.P.D.R. a schimbat valuta la cursul de schimb de la data vanzarii. Diferentele favorabile rezultate in urma schimbului valutar se regasesc intr-un cont deschis la Trezoreria Ministerului Finantelor Publice, urmand ca destinatia acestei sume sa fie stabilita in perioada urmatoare cu reprezentantii Uniunii Europene.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.