Guvernul a adoptat masurile de sustinere a cresterii economice in contextul bugetului de stat pe anul 2009

Guvern, buget, pensii, salarii, programul

Premierul a adaugat ca in cazul in care, in urma discutiilor cu partenerii sociali, vor mai aparea recomandari sau sugestii, Guvernul se va intruni intr-o alta sedinta pentru a le discuta.

Tot in sedinta de astazi, in contextul adoptarii bugetului, Guvernul a aprobat un set de masuri pentru sustinere a cresterii economice si de limitare a efectelor crizei.

„In acest set de masuri avem o componenta economica si una sociala. Este primul set de masuri cu privire la sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei, urmand ca pe parcurs sa fie completat”, a precizat primul-ministru.
seful Executivului a prezentat masurile adoptate in cadrul componentei economice a setului de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei.

– Alocarea a 20% din bugetul pe anul 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura (infrastructura in domeniile transporturi, mediu, sanatate, invatamant), precum si pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit. „Este un program extrem de important, generator de locuri de munca si de economii, atat in buzunarul populatiei, cat si in bugetele locale si nationale”, a explicat primul-ministru.
– Achitarea datoriilor guvernamentale, a facturilor si a subventiilor restante. „Este o mostenire pe care o avem de platit. Suntem convinsi ca fara achitarea datoriilor restante economia se blocheaza si, in loc ca Guvernul sa fie un factor care sa genereze crestere economica, ar fi un factor care ar crea blocaje in economie”, a aratat primul-ministru.
– Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare.
– Neimpozitarea profitului reinvestit, masura care va fi luata printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.
– Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. In acest sens urmeaza sa fie promovata o ardonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
– Capitalizarea CEC si a EximBank, masuri foarte importante din perspectiva sustinerii IMM-urilor, masura coroborata cu o alta decizie privind infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri
– Alocarea, prin bugetul de stat, a aceluiasi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor, ca in anul 2008, precum si majorarea contributiei statului pentru finantarea acestei activitati.
– Continuarea si extinderea programului „Rabla” incepand cu acest an. „Noul program aduce ca noutate majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum si finantarea a nu mai putin de 60.000 de vehicule fata de 40.000 in anul 2008”, a precizat primul-ministru.
– Includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale.

In ceea ce priveste deciziile adoptate in cadrul componentei sociale a setului de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei, premierul Emil Boc a mentionat:
– Instituirea, in doua transe, a unei pensii sociale minime de 350 de lei. „Persoanele care au venituri pana in 300 de lei la 1 mai, cu achitarea in luna iunie, vor primi diferenta de la ceea ce au acum sub 300 de lei, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toti vor avea o pensie sociala minima de 350 de lei”, a explicat primul-ministru.
– Compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele compensate in cazul persoanelor cu o pensie mai mica de 600 de lei.
– Scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru o perioada de maximum 3 luni, pentru veniturile din somaj tehnic, acestea urmand sa fie suportate de catre stat.
– Sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri.

Vice-prim-ministrul Dan Nica a afirmat ca Executivul a introdus acest pachet social in programul de relansare a economiei romanesti intrucat Romania, ca stat membru al UE, are obligatia de convergenta cu planul de relansare a economiei europene.

Primul-ministru a prezentat, de asemenea, constructia bugetara pe acest an, aratand ca aceasta porneste de la urmatorii parametrii macro-economic: crestere economica prognozata 2,5% , deficit bugetar – 2%, rata inflatiei – 5%, un PIB de 144,7 miliarde de euro, un buget total de 51 de miliarde de euro.

Seful Executivului a subliniat ca prin bugetul pe 2009 vor fi alocate fonduri in volum de 20% din buget pentru investitia publica masiva in infrastructura, respectiv aproximativ 10 miliarde de euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a adaugat ca volumul cheltuielilor bugetare din 2009 se vor ridica la 51,16 miliarde euro, din care 10 miliarde de euro se vor indrepta catre infrastructura, iar 22,4 miliarde de euro vor reprezenta cheltuielile de administrare a tarii. „Ne-am propus sa avem o politica bazata pe rezultate, nu pe procente din PIB. Toate cheltuielile bugetare din acest an se ridica la 51,16 miliarde de euro.

Acestea vor include alocarea a 7% din Produsul Intern Brut (PIB), sau 10 miliarde de euro, pentru investitii, 18,7 miliarde de euro, care vor reprezenta contributiile Romaniei la Uniunea Europeana, si 22,4 miliarde de euro pentru administrarea tarii”, a spus ministrul Pogea.

De asemenea, ministrul Finantelor a afirmat ca circa 18,7 miliarde de euro va reprezenta cheltuieli legate de pensii si contributia Romaniei la Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste politica salariala si a pensiilor, primul-ministru a aratat ca acestea vor fi majorate cu rata inflatiei, respectiv 5%, in doua etape, mai si octombrie, in conditiile in care fondurile alocate cheltuielilor de personal vor fi reduse cu 20%. „Vrem sa eliminam acele sporuri, prime, stimulente care astazi impovareaza sistemul public”, a afirmat primul-ministru.

In privinta salarizarii cadrelor didactice, primul-ministru a mentionat ca pe langa majorarea cu 5% de care beneficiaza toti bugetarii, aceasta categorie va putea beneficia de unele sporuri in functie de performantele in educatie pe care le vor obtine. „Se va putea discuta de unele sporuri pentru performanta in Educatie si pe care ministrul de resort a fost mandatat sa le discute cu cadrele universitare, cu cadrele din invatamantul preuniversitar, cu sindicatele, pentru a putea pune in practica aceste masuri”, a precizat primul-ministru.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top