“Rabla” se intoarce la mijlocul lui februarie

subventie, Programul Rabla, Guvern

Programul de casare a masinilor incepe cu doua saptamani mai tarziu decat a fost stabilit. Dacia spera ca programul va dezmorti vanzarile si va salva uzina de la disponibilizari. Dealerii marcilor straine sunt pesimisti.

Programul Rabla, de casare a masinilor vechi de pe piata, va incepe la mijlocul lunii februarie, cu doua saptamani mai tarziu decat a fost initial programat, dupa cum ne-a declarat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

In schimb, Ministerul Mediului pastreaza inca secreta data exacta la care a fost decisa demararea programului. “Din informatiile mele, va demara pe 16 februarie”, a precizat Stroe.

Atat dealerii autoturismelor de marci straine, cat si producatorul national Dacia mizeaza pe Rabla pentru salvarea vanzarilor, dupa un sfarsit de an 2008 dezastruos pentru segmentul de autoturisme noi.

Anul acesta, numarul de masini care ar urma sa fie casate a crescut de la 40.000 anul trecut, la 60.000 de unitati. De asemenea, prima de casare a crescut de la 3.000 de lei anul trecut, la 3.800 de lei. Desi Ministerul Mediului a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca vor putea intra in program masinile mai vechi de zece ani, pragul a fost ridicat acum la 12 ani vechime.

Nu se asteapta la succes

Dealerii auto sunt reticenti ca programul va fi un succes, in conditiile in care viitorul taxei auto este inca neclar si creditarea este blocata. “Anul trecut, Rabla a fost blocata de o taxa auto care sustinea importul masiv de masini rulate. Anul acesta, problemele financiare ale romanilor “, ne-a declarat reprezentantul unuia dintre cei mai mari dealeri de pe piata.

Anul trecut, una din patru masini a ramas nevanduta prin programul Rabla. Totusi, romanii au preferat sa isi cumpere tot rable, din import. Circa 80% din autoturismele importate de romani anul trecut sunt mai vechi de zece ani, rezulta din informatiile Registrului Auto Roman.

Potrivit datelor ACAROM, in Romania exista circa 1,6 milioane de posesori de Dacii mai vechi de 20 de ani.

Cele mai ieftine

Romanii care si-au casat masinile vechi in cadrul editiei de anul trecut a programului Rabla si-au cumparat cele mai ieftine autoturisme disponibile in piata si foarte putini dintre ei au ales alte pachete decat cele de baza, potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu si de importatori.

Preturile medii la care au fost achizitionate autoturismele au fost de circa 10.000 – 12.000 de euro. in cazuri foarte rare, autoturismele cumparate in cadrul programului Rabla au trecut de 15.000 de euro, spun importatorii.

Cel mai bine s-au vandut autoturismele Dacia. “Speram ca Rabla sa salveze uzina de disponibuilizari”, dupa cum a precizat liderul sindical al producatorului auto, Nicolae Pavelescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.