Incepe cel de-al patrulea ciclu al Schemei Tinerilor Profesionisti

absolventi, bursa, tineri, Uniunea Europeana

YPS pregateste un nucleu de manageri ai unei noi generatii in functia publica, neutri din punct de vedere politic si formati profesional, in spiritul valorilor si principiilor moderne ale Uniunii Europene, in domeniul managementului sectorului public.

Schema Tinerilor Profesionisti este implementata de un consortiu format din trei institutii europene cu expertiza in domeniul formarii profesionale, in stransa colaborare cu Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu Institutul National de Administratie (INA) si cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). Cele trei institutii europene care fac parte din consortiu sunt: European Consultant Organisation (Belgia), East West Consulting (Belgia) si B&S Europe (Belgia).

Obiectivul central al proiectului este sa creeze sisteme de recrutare si selectie, de instruire, evaluare si plasare pe posturi, care sa fie adecvate unui model rapid de dezvoltare accelerata a nivelelor superioare din cadrul functiei publice.

Oferta de formare YPS – Programul stagiarilor si Programul bursierilor

Schema Tinerilor Profesionisti urmareste atingerea obiectivelor sale prin crearea unui corp de profesionisti in cadrul functiei publice. Acesti tineri profesionisti sunt formati prin intermediul a doua programe distincte, fiecare incluzand perioade de instruire in Romania si in unul din cele 15 vechi state membre ale Uniunii Europene.

Bursierii sunt tineri absolventi cu diploma de licenta sau echivalenta ai cu cea de studii superioare de lunga durata, cu sau fara experienta de munca si care au maximum 35 de ani la data de 24 mai 2009. Acestia vor urma acelasi program ca si stagiarii in primul an de studiu, din luna mai 2009 si pana in luna noiembrie 2009. La sfarsitul programului de formare in Romania, isi vor continua apoi pregatirea pentru o perioada de pana la 10 luni in centre de excelenta in una din cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene inainte de a-si relua activitatea in cadrul administratiei publice din Romania.

Stagiarii pot fi tineri functionari publici sau personal contractual din sectorul public, cu diploma de studii universitare de licenta, avand cel putin un an de experienta in sectorul public si maximum 35 de ani la data de 24 mai 2009. Acestia vor dobandi experienta de lucru in una sau mai multe institutii publice, concomitent cu o instruire formala, din mai 2009 si pana in noiembrie 2009, dupa care vor beneficia de stagii in administratiile publice, cu o durata de pana la 4 luni in una din cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene, inainte de a-si relua activitatea in cadrul administratiei publice din Romania.

Cei care vor urma programul YPS vor beneficia de:
– Instruire in domeniul dezvoltarii managementului profesionist, bazata pe metode moderne de instruire intalnite curent in administratiile celor 15 vechi state membre ale Uniunii Europene;
– Experienta de activitate sistematica in administratia publica din Romania, creata pe baza rotatiei in majoritatea institutiilor publice si legata de programul de instruire;
– Experienta personala directa in cele 15 vechi state membre ale Uniunii Europene, fie prin perioade de stagiu in administratia publica, fie in calitate de studenti ai programelor de formare post-universitare in centre de excelenta.

Oferta profesionala pentru absolventii YPS

Absolventii programului YPS vor fi repartizati in pozitii de management in cadrul administratiei publice, unde vor trebui sa lucreze ca functionari publici pentru o perioada de cel putin 5 ani. Nu se preconizeaza specializarea absolventilor YPS intr-un anume sector, ci se urmareste dezvoltarea capacitatii lor manageriale care sa le permita sa urmeze o cale rapida de promovare spre nivelurile superioare ale functiei publice.

Formularele de inscriere sunt disponibile pe site-ul de web www.yps.ro.

Termenul limita pentru inscrierea la ambele programe este vineri, 27 februarie 2009.

Informatii suplimentare se pot obtine la telefon 021/314.60.66.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.