Stop risipei banilor europeni pentru educatia antreprenoriala

certificat1.jpg

Capitolul 2: Educare si training

Cei mai multi antreprenori romani sunt interesati sa participe la cursuri de administrarea afacerilor dupa ce isi deschid o firma. Cursurile pot fi generaliste sau specifice : vanzari, promovare, resurse umane, etc. Astfel de cursuri sunt propuse acum prin programele cu finantare europeana POSDRU (Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane). Problema este ca fondurile POSDRU pentru Romania au fost blocate si foarte multe programe sunt in stand-by sau anulate. In plus, o parte dintre aceste cursuri sunt oricum ineficiente si superficiale.

Organizarea de cursuri de antreprenoriat

« Multe dintre aceste cursuri – unele denumite explicit de cultura antreprenoriala sau formare de tineri intreprinzatori si manageri – s-au dovedit a fi doar doar supape de extragere a unor bani din pusculita europeana, granturi nerambursabile, in care cea mai mare parte a costurilor este  reprezentata de bonificarea conferentiarilor si cheltuieli de deplasare si protocol », declara Calin Dan Morar, seful filialei Noua Republica din Cluj si antreprenor in industria ambalajelor.

De exemplu, adauga el, un expert care conferentiaza in cadrul acestor cursuri poate primi, la intelegere cu beneficiarul fondurilor, indemnizatii lunare de peste 3.000 euro, pe perioada in care functioneaza programul (cel putin sase luni, cel mult trei ani), cu conditia ca acesta sa detina calificari care ii vin exact de la cei care utilizeaza aceste fonduri.

Noua Republica va face o analiza a felului in care sunt gestionati banii europeni pentru resurse umane si va propune un set de solutii pentru ca fondurile europene dedicate educarii antreprenorilor sa nu mai fie irosite. Este nevoie ca autoritatea contractanta sa gestioneze mai eficient aceste proiecte, care ar putea fi deosebit de benefice pentru antreprenori.

Introducerea de cursuri de antreprenoriat in invatamantul superior

Cursurile de antreprenoriat nu trebuie sa fie predate numai in universitatile cu profil economic, ci si in cele cu profil tehnic (politehnica, constructii) si in cele specializate (matematica, fizica, informatica). De foarte multe ori ingineri, matematicieni, fizicieni sau alti cercetatori au idei care pot sa constituie o activitate lucrativa rentabila si care sa aduca rapid valoare adaugata, dar acestia nu poseda abilitati de antreprenoriat si gestiunea afacerilor. Invitam universitatile sa introduca astfel de cursuri in programele lor. In cadrul acestor cursuri, ar fi bine sa existe „guest speakers” din viata reala, oameni cu realizari in domeniu si care sa le explice studentilor ce inseamna sa fii antreprenor, cu ce te confrunti, ce inseamna sa iti respecti cuvantul dat.

Sursa: Nouarepublica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top