Sunt tot felul de programe acum (pentru dezvoltarea startup-urilor), dar lumea nu prea le accesează, precum fonduri europene, a declarat Cristina Daianu, partener și coordonatorul practicii Venture Technology al Dentons. „Preferă să apeleze la venture money sau angel investors. Cred că motivul este birocrația sau frica de a accesa aceste fonduri, de a face ceva greșit. Cred că e o procedură percepută ca greoaie. Lumea se ferește să acceseze”, a spus Cristina Daianu.
Mulți fondatori tineri mă întreabă: „Unde ar trebui să merg? În UK, SUA?” Apoi începem o discuție. De ce vrei să faci asta? Pentru că este cool? Că este o chestiune de marketing? Vrei să o faci pentru a strânge bani? Bineînțeles, este o piață mai bună pentru a strânge bani în State (SUA), dar trebuie să fii pregătit pentru asta. Să pleci în SUA înseamnă un proces. Nu îți stabilești imediat startup-ul în SUA.
Am avut startup-uri care au vrut să meargă în SUA pentru a fi mai aproape de clienți. Dacă lucrezi pentru companii precum Google…
„Alții vor acolo pentru a strânge bani. Bineînțeles, este o piață mai bună decât cea din România, dar nu o pleci când îți stabilești compania. Trebuie să crești puțin și pe urmă să iei asta în considerare”, a explicat Cristina Daianu.
Fiind întrebată despre provocările startup-urilor din România, a făcut referire la „investițiile de venture, deci ridicarea de capital”.
„Aici avem niște provocări pe partea legislativă. Legea noastră a societăților comerciale 31/1990 nu este 100% adecvată pentru aceste structuri. Probabil ați auzit de employee stock option plans, sau de diverse tipuri de acțiuni care există în țările anglo-saxone, la noi nu există. Avem opțiuni foarte limitate”, a spus ea.
Chiar acum se discută un proiect de modificare legislativă. Intenția este exact de a ajuta partea asta de venture, de a crea clase diferite de acțiuni, cu acțiuni cu drept multiplu de vot, acțiuni care să ajute și stock option plan. Ăsta e un aspect: partea de investiție.
Sursa: Hotnews.ro