Sub tirul reformei UE:concurenta, licitatiile si creditarea

De curand, sub presiunea implementarii recentelor directive si pachete reglementative UE, Statul Roman a adoptat 3 noi acte legislative in domenii – cheie strans legate intre ele: regimul concurentei economice, al achizitiilor publice (in special, in contextul accesarii Fondurilor UE) si al disciplinei financiar – monetare si, corelativ, al creditarii financiar – bancare.

Deocamdata, predomina controversele, carcotelile, temporizarile si bulversarea haotica, caracteristice sorgintei dambovitene a mediului nostru obisnuit de actiune. Totusi, 3 grupuri -tinta vor fi crucial afectate de aceste schimbari, si anume:

  • avocatii si consultantii in Dreptul Concurentei;

  • expertii in achizitii publice;

  • judecatorii curtilor de apel si ai tribunalelor comerciale.

De aceea, ne propunem sa determinam ferm:

Cum si in ce masura ii afecteaza direct si indirect pe practicienii acestor domenii in viata de zi cu zi aceste modificari legislative si bune practici asteptate ?

Putem face – din unghiul societatii civile si mediului academic – o legitima presiune constructiva in favoarea unei piete mai previzibile, mai disciplinate si mai respectuoase ?

Acestea sunt chestiunile majore la care isi propune sa raspunda cea de-a VI-a editie a Forumului anual economic – juridic de solutii practice „Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii” ( Bucuresti, Palatul CCIR, 29 nov. 2010), organizata sub egida Platformei CEFTAC in cadrul proiectului fondat de Casa Europei in anul 2004 cu sprijinul Programului PHARE in parteneriat cu Consiliul Concurentei si CCIR .

In acest sens, pe site-ul HouseofEurope.ro, am deschis o Consultare Publica asupra eficacitatii practice a activitatii Consiliului Concurentei/ANRE/AMCOM/BNR (ca organisme de relglementare sectoriala) si pregatim un Document de Pozitie care va include observatii, propuneri si recomandari pe care le vom circula spre consultare si lobby institutional catre Consiliul UE, Comisie si Parlamentul European spre a putea imbunatati de jos in sus domeniile de expertiza vizate.

Numai impreuna cu profesionistii autentici si militantii in favoarea democratizarii profunde a societatii romanesti putem antrena reformele dorite ! Pentru cei interesati, suntem bucurosi sa interactionam prin site-ul oficial al evenimentului . Orice sugestii pro-active si temeinic argumentate sunt binevenite.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top