Subventiile europene pentru agricultura romaneasca: 20 mld. euro in zece ani

agricultura.jpg

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a distribuit peste 20 de miliarde de euro in perioada 2007-2017, dintre care 17,2 miliarde de euro prin softul IACS (Integrated Administration and Control System), au anuntat ieri reprezentantii institutiilor care gestioneaza sistemul.

Din 2007 pana in prezent, APIA a gestionat plati de peste 20 de miliarde de euro, rata medie anuala de absorbtie a acestor fonduri fiind de 96%, a declarat presedintele APIA, Adrian Pintea. La inceput, in 2007, au existat trei scheme de sprijin, acum sunt peste 100, a mai spus oficialul, prezent la o conferinta prilejuita de implinirea a 10 ani de la crearea sistemului informatic de gestionare a platilor.

IACS este un soft creat de compania de tehnologie si IT Siveco, care asigura administrarea si controlul riguros al cererilor de plata ale fermierilor. Dezvoltarea si implementarea IACS a reprezentat o conditie esentiala pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, pentru a putea avea acces la fondurile europene destinate modernizarii sectorului agricol, a declarat directorul general al Siveco, Florin Ilia.

Sectorul agricol este de departe pe primul loc in Romania in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene. Agricultura este singurul sector cu alocari masive si cu o rata de absorbtie de peste 90% din totalul fondurilor alocate. Pentru campania 2016, agricultura romaneasca se afla pe unul din primele locuri in Europa raportat la suma autorizata la plata pana la 31 martie 2017, a mai spus Florin Ilia.

Referitor la momentul 2007, gestionarii softului reamintesc ca alte state membre au avut la dispozitie doi sau trei ani inaintea aderarii la UE pentru a realiza un astfel de sistem, dar echipa din Romania a trebuit sa operationalizeze totul intr-un timp foarte scurt, practic in acelasi timp cu aderarea la UE. Echipa Siveco Romania a avut, in anumite momente, pana la 200 de experti, de inalta specializare, care au lucrat in acelasi timp la soft-ul pentru APIA, a spus Gabriel Lospa, directorul departamentulul eAgriculture din cadrul Siveco.

Siveco Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta catre tari din UE, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente, fiind unica firma romaneasca de software care furnizeaza servicii nformatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.