Tempus IV – Reforma invatamantului superior prin cooperare universitara internationala

carnet.jpg

Fonduri nerambursabile pentru reformarea si modernizarea invatamantului superior prin cooperare universitara internationala

Status: INACTIV
Depunere pana la: 26.03.2013
Suma minima: 1.500.000 euro
Suma maxima: 500.000 euro

Obiectivele programului

Obiectivul general al programului este de a sprijini modernizarea invatamantului superior in tarile din vecinatatea Uniunii Europene.

Programul Tempus promoveaza cooperarea institutionala vizand reforma si modernizarea sistemelor de invatamant superior in tarile partenere. Programul contribuie la crearea unei zone de cooperare in domeniul invatamantului superior care implica Uniunea Europeana si tarile partenere din vecinatatea sa.

In special, programul va promova convergenta voluntara cu evolutiile comunitare in domeniul invatamantului superior, care decurg din Strategia Europa 2020, Cadrul strategic pentru cooperarea europeana in domeniul educatiei si formarii profesionale (ET 2020) si procesul de la Bologna.

Scopul acestei cereri de propuneri este promovarea cooperarii multilaterale intre institutiile de invatamant superior, autoritatile si organizatiile statelor membre ale UE si tarilor partenere si se concentreaza asupra reformei si modernizarii invatamantului superior.

Solicitanti eligibili

Pentru a fi eligibili pentru acordarea subventiei, candidatii trebuie sa fie persoane juridice (“entitati juridice”) stabilite in mod legal de peste 5 ani in Uniunea Europeana sau in tarile partenere Tempus.

Candidatii pentru Proiectele comune trebuie sa fie institutii de invatamant superior publice sau private, recunoscute de catre stat sau asociatii, organizatii sau retele de institutii de invatamant superior dedicate promovarii, optimizarii si reformei invatamantului superior.

Candidatii pentru Masurile structurale trebuie sa fie entitati juridice precum se stipuleaza mai sus in cazul proiectelor comune, organizatii nationale sau internationale ale rectorilor, profesorilor sau studentilor.

Institutiile si organizatiile care pot participa in calitate de parteneri/co-beneficiari la programul Tempus variaza de la institutii si organizatii de invatamant superior pana la institutii si organizatii neacademice, cum ar fi organizatii neguvernamentale, societati, industrii si autoritati publice.

Activitati eligibile

Cele doua instrumente principale de cooperare prin intermediul prezentei cereri de propuneri Tempus sunt:
– Proiecte comune: proiecte cu o abordare “de jos in sus”, avand drept scop modernizarea si reforma la nivel institutional (universitar). Proiectele comune au drept scop transferul de cunostinte intre universitati, organizatii si institutii din UE si din tarile partenere, precum si intre entitati din tari partenere, dupa caz;
– Masuri structurale: proiecte care sunt destinate sa contribuie la dezvoltarea si reforma sistemelor de invatamant superior din tarile partenere, sa imbunatateasca gradul lor de calitate si relevanta si sa creasca convergenta voluntara cu evolutiile comunitare. Masurile structurale vizeaza interventii destinate sa sprijine reforma structurala a sistemelor de invatamant superior si dezvoltarea cadrului strategic la nivel national.

In baza acestei cereri, pot fi finantate proiecte nationale si multinationale.

Proiectele nationale trebuie sa respecte prioritatile nationale care sunt stabilite printr-un dialog strans intre delegatiile Uniunii Europene si autoritatile competente din tarile partenere.
– Pentru proiectele nationale, propunerile trebuie trimise de grupuri de institutii care includ:
– cel putin trei institutii de invatamant superior dintr-o tara partenera (in cazul statelor Muntenegru si Kosovo, din cauza dimensiunilor reduse ale sectorului de invatamant superior, o singura universitate este suficienta);
– cel putin trei institutii de invatamant superior din UE, fiecare dintr-un stat membru al UE diferit.

Proiectele multinationale trebuie sa respecte prioritatile regionale care se bazeaza pe politica comunitara de cooperare cu regiunile din tarile partenere, astfel cum sunt identificate in documentele sale strategice privind tarile vecine, cele pentru preaderarea la UE si cele din Asia Centrala si sunt comune pentru toate tarile partenere dintr-o regiune specifica sau abordeaza o prioritate nationala care este comuna fiecarei tari partenere participante.
– Pentru proiectele multinationale, propunerile trebuie trimise de grupari de institutii care presupun:
– cel putin doua institutii de invatamant superior, din fiecare tara partenera participanta (minimum doua tari partenere) implicata in propunere (cu exceptia statelor Kosovo si Muntenegru in cazul carora cerinta prevede o institutie de invatamant superior din fiecare stat);
– cel putin trei institutii de invatamant superior, fiecare dintr-un stat membru al UE diferit.

Pentru masurile structurale se impune o conditie suplimentara: ministerul (ministerele) responsabil(e) pentru invatamantul superior din tara (tarile) partenera (partenere) trebuie sa fie implicat (implicate) in calitate de partener(i).

Durata maxima a proiectelor este de 24 sau 36 de luni. Se estimeaza ca perioada eligibilitatii costurilor va incepe la 1 decembrie 2013.

Conditii de finantare

Bugetul total disponibil pentru cofinantarea proiectelor este estimat la 129,8 milioane EUR.

Contributia financiara a Uniunii Europene nu poate depasi 90% din totalul costurilor eligibile. Este necesara o cofinantare de minimum 10% din totalul costurilor eligibile.

Subventia minima pentru ansamblul proiectelor comune si masurilor structurale va fi de 500.000 EUR. Subventia maxima se va ridica la 1.500.000 EUR. Pentru proiectele nationale, in cazul statelor Kosovo si Muntenegru, subventia minima pentru ambele tipuri de proiecte este stabilita la 300.000 EUR.

Termene limita

Cererile de subventie pentru proiecte comune si masuri structurale trebuie sa fie depuse la Agentia Executiva (EACEA) pana cel tarziu la 26 martie 2013, 12.00 la pranz (ora Bruxelles-ului).

Sursa: Europa.eu

Finantator: Uniunea Europeana

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

[caseta-final-fise]

One thought on “Tempus IV – Reforma invatamantului superior prin cooperare universitara internationala”

  1. Dr.Mazur Marin spune:

    Sunt manager de proiecte in una din institutiile publice din Republica Moldova. Am putea participa cu un proiect din domeniul propus?. Este exelent ca propunere si se poate realizat. Efecacitatea este garantata.
    Cu stima si respect,
    Dr.Marin Mazur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.