Timbrul de mediu pentru masini, valabil din 15 martie

masini-electrice.jpg

masiniGuvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto, au declarat surse oficiale. Informatia a fost confirmata de ministrul Mediului, care a precizat ca noul sistem de taxare va fi introdus la 15 martie, pana atunci Guvernul urmand sa definitiveze si normele de aplicare.

Guvernul a anuntat recent ca definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro. De exemplu la achizitia unui Logan cu motor de 1,4 se platestea cum 1.474 euro, iar din martie suma va fi majorata la 1.621 euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Pentru un Volkswagen Passat cu motor de 1,9 litri, euro II, din 2000 se va achita o taxa de 1.105 euro fata de 2.736 euro cat era in present. De asemenea, la un Audi cu motor de 1,9 non euro taxa era in present de 9.035 euro, iar din martie va fi de 903 euro.  intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.

Taxa va fi insa calculata diferit pentru masinile cu motoare pe benzina si pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaratii ale ministrului Mediului. Timbrul de mediu va fi calculat in principal in functie de emisia de CO2, luat in calcul in intregime pentru timbru fata de 30% in legea in vigoare, inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj). Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu. Guvernul a mai hotarat ca persoanele care vor cumpara, incepand cu 15 martie 2013, un autoturism electric vor primi, la momentul achizitionarii, un “ecotichet” in valoare de 12.000 lei, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta care introduce timbrul de mediu pentru inmatricularea masinilor.

Noua prevedere a foat anuntata de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a aratat ca prin aceasta masura se urmareste stimularea vanzarii de autovehicule nepoluante. Potrivit ministrului, modul de acordare a acestui tichet urmeaza sa fie stabilit prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta, dar se va avea in vedere ca suma respectiva sa nu fie acordata producatorului pentru a nu se considera ajutor de stat, conform legislatiei comunitare.

Sursa: Ziarul de Iasi

One thought on “Timbrul de mediu pentru masini, valabil din 15 martie”

  1. Razvy spune:

    Nici nu stiu ce s-a intamplat la 15 martie, a fost sau nu adoptata legea asta? Nu mai stiu guvernantii de unde sa scoata bani, in loc sa incurajeze oamenii sa cumpere masini, ei pun taxe peste taxe sa isi acopere cheltuielile nejustificate.
    Auzisem zilele astea ca vor sa scoata si faza cu cornul si laptele pentru micii elevi…..

    Razvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.