Tipografii acuza Ministerul Dezvoltarii ca ii impiedica sa acceseze fonduri europene

tipografie.jpg

Tipografii au acuzat ca nu pot accesa fonduri europene din exercitiul financiar 2014 – 2020, din cauza unei erori a Ministerului Dezvoltarii, si cer Guvernului includerea in codurile eligibile CAEN a codurilor referitoare la aceasta activitate.

Discriminarea acestei bresle „arunca peste toate tipografiile din Romania spectrul stagnarii, al saraciei, somajului”, spune directorul executiv al Asociatiei Tipografilor “Transilvania”, Mirela Marica.

„In februarie, au fost lansate ghidurile de finantare pentru IMM-uri pentru exercitiul financiar 2014-2020, iar in codul CAEN am constatat ca nu se gasesc codurile legate de tipografie ca sa accesam fonduri europene, nefiind eligibile proiectele de infiintare, dezvoltare si modernizare a tipografiilor autohtone. Asociatiile tipografilor trag un semnal de alarma fata de discriminarea acestei bresle care arunca peste toate tipografiile din Romania spectrul stagnarii, al saraciei, somajului si lipsei de perspective. Cerem Guvernului repararea, de urgenta, a acestei erori a Ministerului Dezvoltarii si introducerea codurilor care privesc tipografii pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene in perioada 2014-2020”, a spus Marica.

Aceasta considera ca situatia se datoreaza unei greseli tehnice a Ministerului Dezvoltarii.

„O alocare corecta a fondurilor europene ar insemna stimularea pe plan local a tipografiilor si producatorilor de ambalaje, aflati in concurenta cu furnizorii externi, ar insemna locuri de munca si investitii in tehnologii inovatoare care sa puna tiparul pe o pozitie solida la convergenta cu noile canale de comunicare digitala si de ecologizare”, a subliniat Mirela Marica.

Potrivit acesteia, economia romaneasca merita tipografii dezvoltate pe plan local, in conditiile in care multi cumparatori se indreapta spre furnizori externi din regiune, cum sunt Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Polonia, tari care au primit resurse sa se dezvolte, sa se retehnologizeze si sa-si eficientizeze costurile.

Directorul executiv al Asociatiei Tipografilor „Transilvania” a precizat ca, la nivel national, sunt 22.000 de angajati in aceasta industrie tipografica, majoritatea activand in mediul privat.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top