TOP 10 Mituri despre Sustenabilitate! (I)

   Se tot vorbeste din ce in ce mai mult despre Sustenabilitate, despre metode si cai „ecologice” de interventie, indiferent de domeniul abordat. In acelasi timp observ multe neintelegeri ale semnificatiei cuvantului Sustenabilitate. In traducerile din limba romana ale textelor despre sustenabilitate, gasim de multe ori un limbaj si o fraza care pot induce confuzie si/sau abordari limitate ale subiectului. Avem nevoie de o intelegere corecta a semnificatiei acestui concept si pentru ca reprezinta un capitol distinct in cadrul cererilor de finantare si aplicatiilor pentru diverse finantari, Europene sau nationale.

Cea mai pertinenta si mai putin scolastica descriere a „ce nu este vs. ce este sustenabilitatea” am intalnito de curand in Scientific American Magazine . De aceea voi folosi abordarea lor si voi scrie cate ceva despre subiect.

Cand un cuvant devine asa de popular si auzit, in domenii care au , si altele care nu au legatura aparenta cu el, inseamna unul din doua lucruri: ori cuvantul a fost transformat intrun „cliseu”, ori a fost gresit inteles. Specialistii consultati de redactorii SAM au tras concluzia ca exista 10 mituri majore raspandite, legat de acest concept:

1. Nimeni nu stie cu adevarat care este sensul cuvantului – sustenabilitate!

Acest cuvant a fost introdus in lexic in 1987, prin publicatia Our Common Future de catre Comisia de Mediu si Dezvoltare a Natiunilor Unite. In raportul lor, defineau Dezvoltarea Sustenabila ca – Dezvoltarea care vine in intampinarea  nevoilor din prezent, fara sa compromita abilitatea generatiilor vitoare de implinire a propriilor lor nevoi”.

De retinut Definitia nu face nici o referire la protectia mediului, chiar daca aceste cuvinte – sustenabil si sustenabilitate – se afla in mare masura pe buzele ecologistilor. Acest aspect poate conduce la observarea celui de-al doilea mit….

2. Sustenabilitatea se refera exclusiv la aspecte legate de mediu si ecologie!

In contextul originar, miscarea generata de Raportul despre care v-am spus mai sus, a fost orientata spre descoperirea de cai optime – pentru natiunile aflate in saracie, sa isi gaseasca propriul drum si sens de dezvoltare, in termenii unei vieti bune, specifice natiunilor insasi. Obiectivul initial a fost acela de a oferi tarilor dezavantate un acces mai bun la resursele lor naturale, inclusiv apa, energia si mancarea, tot ceea ce intrun fel sau altul privine din mediu lor geografic si economic.

Ceva mai tarziu, Anthony Cortese fondator si presedinte al organizatiei pentru educatie sustenabila „Second nature” scria – „ Economia este ea insasi subsidiara Biosferei. Biosfera furnizeaza tot ceea ce face posibila viata, inclusiv pentru convertirea deseurilor in ceva ce putem refolosi.”

Carmen Demi

Carmen Demi

Carmen Demi

EliteDCM reprezinta departamentul de Coaching , Training si Consultanta al firmei Migral. Firma Migral este dedicata activitatilor de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Metalurgiei, Consultantei in Project Management si Resurse Umane, precum si Consilierii-Coaching in domeniile Life & Business. Background-ul professional al membrilor organizatiei noastre este definit de activitati in domeniile – Consiliere personala, Consultanta Organizationala in Resurse Umane si Life & Business Coaching NLP, dar si in Cercetare specializata. Ca trainer, proiectez si realizez programe-curs pentru dezvoltare personala si organizationala, aplicate la nevoile reale ale clientilor mei. Suntem implicati intrun proces de formare si dezvoltare profesionala continua, iar obiectivele noastre in aceasta directie sunt legate de atingerea Excelentei, atat in viata profesionala cat si in cea personala. Prin articolele pe care le voi posta pe acest blog intentionez sa contribui activ la imbunatatirea nivelului de cunoastere a domeniului profesional inca insuficient abordat in Romania – Coachingul Profesional, ca instrument eficient si puternic pentru dezvoltare personala si organizationala. Voi aborda subiecte de interes specific dar si general, in urma practicii mele si a colaboratorilor nostrii. Voi prezenta beneficiile pe care le putem obtine apeland la servicii de Coaching, atat din perspective organizatiilor cat si din cea a persoanelor. Voi descrie cele mai bune modalitati existente pe piata din Bucuresti, pentru cei care doresc sa devina profesionisti in acest domeniu, si sa urmeze o cariera in Coaching. Voi anunta evenimente importante, la nivel local dar si national si international legate de evolutia si dezvoltarea acestui domeniu professional.

3 Replies to “TOP 10 Mituri despre Sustenabilitate! (I)”

  1. tudorel dragan spune:

    sustenabilitate = orice produci/ consumi, fa-o in armonie cu mediul incojurator, in asa fel incat eco-sitemul sa nu fie afectat; trebuie sa mentinem civilizatia umana astfel incat natura sa nu sufere decat la capitolul „lantul trofic”, unde omul s-a instalat ca animal dominant pe planeta.

    un bun ex. de sustenabilitate: turismul, faceti in asa fel incat turismul practicat sa fie unul sustenabil (nu aruncati deseuri ne-biodegradabile in natura)..

  2. B.C.A. Mihaela spune:

    Sustenabilitatea este o exprimare mai recenta a unui concept mai vechi care consta in obtinerea unui echilibru pe termen lung intre diferite elemente (de mediu, economice, sociale, etc).

  3. Mihaila Raul spune:

    Cuvantul sustenabilitate nu exista in limba romana si a fost introdus de indivizi care stau mai prost la capitolul limba engleza. Mult mai apropiat ca sens si cu siguranta un cuvant care exista in limba romana este „durabilitate”. Cert este ca aritmetica si limba romana sunt cele mai grele obiecte. Acesti indivizi care au tras chiulul la scoala au poluat („polutionat” dupa cum se exprima un analfabet) limba romana cu cuvonte precum management (cand mult mai usor este sa spui ‘conducere” ca sa inteleaga toata lumea), etc. Acesti indivizi cred ca sunt docti daca folosesc astfel de cuvinte. In fapt dau dovada ca sunt semidocti.
    In cererile de finantare pe PHARE, comentariile din ghiduri si casute te duceau cu gandul la durabilitate, adica la modul cum va continua activitatea dupa incetarea finantarii.
    Prima definitie legata de compromiterea abilitatilor generatiilor viitoare conduce la cu totul alt continut al termenului „sustenabilitate”. Pe fonduri structurale s-a indus si s-a canalizat practic atentia spre ultima definitie. Totusi, se lucreaza cu niste sabloane deranjante, semn ca cei ce elaboreaza documentele au creierul mic si acesta sta lejer in interiorul cutiei craniene. De exemplu, la un proiect constand in cursuri de formare profesionala pe POS DRU, cum poti justifica sustenabilitatea si dezvoltarea durabila? Fortat poti sa bati campii cat vrei dar legatura cu realitatea practic nu exista. Culmea e ca te mai si puncteaza pentru asta.

    Cu stima,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top