De 1 decembrie am facut o exceptie si am vorbit tara de bine, dar revenim acum la realitatea cotidiana: stam mai prost cu absorbtia de fonduri decat in ciclul unu dupa aderare (2007-13) iar noutatea mare e ca nu ne mai pasa. Tema a disparut ca preocupare si pentru guvern, si pentru opinia publica, fiind complet acoperita de subiecte de importanta cosmica precum batalia targurilor de Craciun dusa intre ei de liderii partidului de guvernare, sau priza lu’ Carmencita (cum, care priza, ati si uitat, dupa o saptamana, asa breaking news decisiv?).
Am zis ca stam prost cu absorbtia, ceea ce e o exagerare: practic ea nu exista. Cresterea economica actuala, buna, proasta cum e, se face in conditii de absorbtie virtual 0%. In sultanatul Dragnea, Autoritatile de Management se afla stranse la MDRAP, care in mod normal trebuia sa aiba doar Dezvoltarea Regionala (adica POR), urmand ca de ele sa se ocupe gospodareste dna Shhaideh. Poate ca inca o face, cine stie? Nimeni n-a intrebat-o. Portofoliul Fondurilor UE era o cochilie goala inca de cand fusese dat Rovanei Plumb sa se joace cu el prin curte; dupa ce si ea a fost zburata, ma indoiesc ca stiti cine e titular acolo (nota de culoare: daca intrati in secunda asta pe website guvern, aici, vedeti ca ministrul respectiv e fara chip, fiind reprezentat printr-o stampila, ceea ce in fond gasesc ca e foarte potrivit).
La finalul lui 2016 landurile germane au initiat un position paper trimis Comisiei, cerand simplificarea procedurilor de derulare a fondurilor; acesta a fost semnat de reprezentantii statelor din zona Dunarii, mai putin unul singur: Romania. Autoritatile de Management (AM) s-au intalnit acum cateva saptamani ca sa discute intarzierile de cheltuire si posibilele decomisionari de fonduri; singurele care n-au fost prezente sunt cele din Romania. In climatul actual de lipsa de interes, functionarii nu se pot duce la conferinte doar de mazete, fara mandat de la nivelul politic ca sa sustina una sau alta. Pozitia lor fireasca de conservare a jobului e sa stea naibii acasa si sa nu raspunda la telefon, iar nimeni nu-i poate condamna pentru asta.
Deci e oficial: we don’t fucking care. Daca ne-ati intarit controalele, nu ne mai pasa de fondurile structurale, avem alte treburi si destui bani in programele nationale precum PNDL, unde nu se uita nimeni peste umarul nostru (vezi aici ce e cu PNDL-ul asta). Ii indestulam pe primari de acolo. Intrebarea importanta e urmatoarea. In conditiile in care:
- dupa Brexit dispare contributia neta a Marii Britanii,
- initiativa de aparare comuna a UE impinsa de Germania si Franta trebuie finantata de undeva, anume din reduceri la alte capitole,
- SUA se plictiseste de baietii astia de prin Est care dau din picioare imprevizibil, dupa o logica de neinteles de la ei de-acasa, si se zborsesc catre Washington=Inalta Poarta, deci pe chestiuni de afaceri UE n-o sa le mai tina spatele, adica dna Merkel capata mana libera sa-i disciplineze dupa ce isi rezolva problema cu formarea guvernului,
- liderii guvernului si cei ai PSD sunt deconectati de omologii europeni, oamenii cu contacte externe (in institutii sau partide socialiste) au plecat sau au parcat pe linie moarta, deci practic decidentii actuali Romaniei nu stiu pe cine sa sune in Europa, iar daca suna oricum nu le raspunde nimeni,
ghici de unde se vor taia banii UE la runda viitoare!
De fapt primul soc vine la vara, in mijlocul iarmaroacelor de Anul Centenarului, cenaclului Flacara minus Ceausescu, defilarilor cu costume de epoca si brand de tara nou-nout, targurilor de Sanziene la Bucuresti, buciumelor la Alba Iulia, etc: decomisionarea de fonduri pentru Romania. Pe trendul actual pare inevitabil ca la jumatatea lui 2018 vom pierde cam 1.2 bn euro din POR si 6-900 mil euro din Fondul Social (cu cele doua OP-uri ale sale).
In primul ciclu ne-am rugat de ei, am obtinut prelungiri, am mintit poporul cu geniala sintagma “proiecte fazate” (adica neterminate la timp si continuate pe banii din ciclu doi, ceea ce inseamna pierdere neta de bani in ciclul unu, doar ca abureala din denumire ajuta la escamotarea realitatii pentru public). Chiar si asa, la patru ani de la incheierea acestui ciclu (2013) inca nu avem o cifra oficiala pentru absorbtia reala in perioada 2007-2013: ei dau pe surse 80%, dar fara sa-si asume ceva; eu suspectez mai curand ceva pe la 70%.
In ambele cazuri, e vorba de niste miliarde pierdute pe care nu le mai “fazeaza” nimeni. Insa ce sunt niste miliarde la o casa mare si neatarnata, care se conduce suveran pe baza de sondaje facute de Pieleanu, ofiteri acoperiti si necontrolati nici de propriul partid si televiziuni cu rating cam cat absorbtia de fonduri UE?
Sursa: Contributors.ro