Transelectrica primeste 27 mil. euro de la Comisia Europeana pentru dezvoltarea proiectului energetic Cernavoda-Stalpu

electricitate-retea-victor-ciupuliga.jpg

Transelectrica

Compania nationala Transelectrica, la care statul este actionar majoritar, va primi de la Comisia Europeana o finantare nerambursabila în valoare de 27 milioane de euro pentru construirea liniei electrice de 400 kV Cernavoda – Stalpu, acesta fiind primul dintre cele sase proiecte de interes comun ale Transelectrica incluse pe lista revizuita în noiembrie anul trecut, care primeste finantare de la Comisia Europeana.

„Am reusit în ultimele luni sa acceleram procesele în ceea ce priveste linia Cernavoda-Stalpu si cu ajutorul promovarii hotararii de guvern pentru declansarea procedurilor de expropriere în toamna anului trecut. Tot atunci, am initiat si hotararea pentru declansarea procedurilor de expropriere pentru linia Smardan – Gutinas, linie care a fost deja preselectata în Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si pentru care ne-am propus sa depunem cererea de finantare în luna iunie”, explica Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica.

Linia electrica aeriana Cernavoda – Stalpu va contribui la cresterea capacitatii de interconexiune dintre Romania si Bulgaria si la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.

Proiectul liniei Cernavoda-Stalpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre cele sase obiective de investitii majore derulate de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, care se regasesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetica, adoptata în luna noiembrie a anului trecut de Comsia Europeana.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.