Trecut sau viitor?

Prin intermediul acestui articol doresc sa pun in discutie urmatoarea intrebare la care nu am reusit inca sa dau un raspuns clar, competent si stiintific in acelasi timp.

Intrebarea este urmatoarea. Este atata nevoie sa blamam in permanenta noile cladiri cu fatadele  din metal si sticla care se ridica in Bucuresti?

Parerile intre specialisti sunt impartite. O anumita categorie doresc ca aceste constructii sa nu apara si sa ramana vechile cladiri care au ceva de spus pentru istoria noastra si in special pentru Bucuresti. Dar eu cred ca la vremea cand acestea se ridicau in Bucuresti erau constructii modeste care nu se ridicau la maretia acestor palate sau case boieresti. Deaceea spun ca, astazi, este o utopie sa criticam de cate ori aparem in public astfel de edificii unde sunt puse in valoare locul, o arhitectura specifica cladirii si zonei in care se afla.

Aceeasi oameni care critica asemena constructii, uneori vorbesc la superlativ de maretia cladirilor de acest gen din SUA, Indonezia si chiar din Europa.

 Exemplu: Cladirea administrativa a Consilului Europei, Piramida din Luvru, Opera din Sidnei s.a.

Trebuie sa respectam munca arhitectilor, inginerilor, tehnicienilor si muncitorilor care desavarsesc asemenea opere, care uneori pot fi comparate ca fiin de arta. Peste vreme vor deveni cu siguranta monumente care vor fi discutate de catre specialistii in istorie arhitectonica sau istorie a constructiilor din perioda de inceput de mileniu.

Doresc sa cred ca  in scurt timp aceste cladiri pot fi incluse in itinerarii pentru anumite categorii socio-profesionale, unde poate fi apreciata arhitectura, procedele de executie, calitatea lucrarilor, importanta in ansamblul zonei, sau alte teme de interes pentru grupul respectiv.

Cu speranta ca in scurt timp vom avea prima cladire cu o inaltime de peste 150 m in Bucuresti.

Andrei Victor

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

2 thoughts on “Trecut sau viitor?”

 1. Mihaila Raul spune:

  Pardon, am vrut sa spun interbelice in loc de postbelice

 2. Mihaila Raul spune:

  Ca o parere personala de profan: deranjant nu este faptul ca apar cladiri de sticla si otel, ci pozitionarea lor. Si am in minte acea cladire din fata palatului regal, vis a vis de Ministerul Muncii, pe strada Dem I Dobrescu. Aceasta se potriveste ca nuca in perete. Pozitionarea acestor caldiri trebuie sa tina seama de ansamblul cladirilor locului. Nu bagi sticla intre cladiri postbelice.
  Da, e vorba si de gust. Mie personal piramida de sticla a lui Pei de la Luvru mi se pare o chestie de prost gust.
  Cu stima,
  Mihaila Raul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.